Po předčasném porodu žena potřebuje důvěru a laskavou náruč, radí psycholožka Lenka Emrová

16. listopad 2021

Předčasný porod nemůže maminka ovlivnit. A to dělá situaci ještě víc stresující, připomíná psycholožka Lenka Emrová.

„Nejvíc péče potřebuje ta maminka. Narození nezralého miminka je pro ni obrovská zátěž. Ale podporu potřebuje i partner, aby jí dokázal být správnou oporou. Musí naslouchat a poskytnout laskavou náruč. Prarodiče by měli pomáhat s běžnými záležitostmi a zdržet se nevyžádaných rad. Je to běh na dlouhou trať a očekává se trpělivost, respekt a důvěra,“ připomíná psycholožka Lenka Emrová.

Pro ženu je to obrovský stres

Je situace jednodušší pro rodiny, které už nějaké potomky mají? „To je velmi individuální. Když má maminka doma malé dítě, tak se začne bát o obě. To, které má doma, je poprvé dlouhodobě bez maminky. Pokud je to první těhotenství, tak je strach a stres obrovský, žena se bojí, že o děťátko přijde nebo bude postižené.“

Psycholožka Lenka Emrová spolupracuje se spolkem Nedoklubko, který poskytuje podporu rodinám předčasně narozených dětí. „Já do rodiny vstupuji dvakrát. Jednou v době, kdy řeší akutní stres a pak ve fázi stresu chronického. Nezralé miminko je v nemocnici třeba tři nebo čtyři měsíce a po celou tu dobu je rodina vystavena obrovské míře nejistoty. Někdy to otevírá traumata z dřívější doby,“ dodává psycholožka Lenka Emrová.

Jak předčasně narozené miminko ovlivní život páru a prarodičů? Co dělat, aby se žena neuzavřela se svými pocity?

Spustit audio

Související

  • Miminka do dlaně

    Hosté: MUDr. Lumír Kantor, primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc a Lucie Žáčková, výkonná ředitelka neziskové organizace Nedoklubko. Moderuje Šárka Volemanová.

  • Miminka nejen do dlaně

    Předčasný porod je zkušenost, kterou nemůžete jen tak probrat třeba se sousedkou,“ říká Lenka Novotná z občanského sdružení Nedoklubko. Sama takovou zkušeností proš...