Po 17. hodině absolutní klid a každý den zemětřesení. To je místo, kde se skrývá další rozhlasová keška

2. březen 2016

Už druhou tajnou schránku připravil pro milovníky turistické hry geocaching Český rozhlas České Budějovice. Tentokrát využil cesty písničkáře Luboše Hrdličky, který ji s sebou vzal až do Japonska. Nadšenci se tak mohou inspirovat pro letošní dovolenou.

Schránka má název Czech Radio in Tokio a je již zapsaná v listingu na www.geocaching.com. Její souřadnice jsou N 35° 39.364 E 139° 42.766.

„Kešku jsme předávali v přístavu v Yokohamě Adrianě Craig, Češce, která nyní žije v Japonsku, a jejímu manželovi. Vyfotili jsme pak společně to místo a dokonce i kámen, pod který jsme kešku schovali,“ vypráví Luboš Hrdlička.

Ten do Japonska jel na dva týdny se svým bratrem Josefem. Všiml si například velké rozdílnosti povah Japonců a Čechů. „Oni jsou většinou budhisté nebo šintoisté, a to se velice prolíná do jejich mentality. Ta je naprosto odlišná od naší. Oni jsou vychováváni ke kolektivismu, kdežto my jako tvrdí individualisté,“ popisuje.

Jeho bratr, který žije na rušné budějovické ulici, byl překvapen ještě více. „Před cestou jsem se trochu děsil představy, že budu trávit čas mezi deseti miliony lidí, kteří obývají centrum Tokia. Když jsme však přijeli do naší čtvrti, která byla odhadem velká jako celé Budějovice, šokovalo mě, že tam bylo absolutně liduprázdno. Navíc Japonci dodržují od 17 hodin naprostý klid, a to opravdu platilo,“ vypráví.

I když v centru Tokia nespatříte ani jeden odpadkový koš, všude je stále absolutní pořádek. „Například kuřáci neklepou popel na zem jako u nás, ale do vlastního popelníku. Všechny odpadky si lidé odnáší domů a také do detailu třídí. Doporučoval bych každému, aby se tam jel podívat a naučil se, jak se lidé mají k sobě chovat lidé,“ dodává.

Pobyt v Japonsku byl ale i trochu dobrodružný. Na denním pořádku jsou zde totiž zemětřesení. „Každý den tak tři otřesy, někdy si jich ale ani nevšimnete. Pro Japonce už je to běžná věc, včetně toho, že třeba spadne dům. Řeknou jenom, že byl špatně ukotvený,“ komentuje Luboš Hrdlička.

Luboš Hrdlička předává rozhlasovou kešku v přístavu v Yokohamě Adriane Craig a jejímu manželovi

„Dokonce jsme tam zažili první jarní tajfun. To byla na naše poměry taková lehká vichřice, cloumalo to okny a dům se trochu třásl. Japonci říkali, že to je první tajfun, který přináší jaro, a že jich bude ještě několik,“ dodává.

Hra geocaching spočívá v tom, že lidé podle souřadnic hledají tajné schránky s poselstvím, které se česky nazývají kešky. K jejich nalezení je potřeba zařízení s GPS, dobrá mapa, smysl pro orientaci a samozřejmě touha po dobrodružství.

Český rozhlas České Budějovice už jednu kešku ukryl loni u příležitosti 70. výročí od zahájení vysílání. Schránka má číslo GC5TFFW a je umístěna poblíž takzvaných mrazových srubů nedaleko vrcholu Kletě v Blanském lese. K jejímu otevření je třeba číselný kód – frekvence budějovického rozhlasového vysílání.

Spustit audio