Plzeňský kraj patří aktuálně k epidemicky nejlepším v republice

13. duben 2021 15:00, aktualizováno

Se začátkem tohoto týdne skončil nouzový stav. Epidemické poměry se v naší republice postupně zlepšují. Také v Plzeňském kraji vypadá situace příznivěji. Výskyt nových mutací v kraji zaznamenán téměř nebyl a čísla pozitivních klesají.

Podle aktuálních informací klesají počty nakažených, ale reprodukční číslo, udávající kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, opět pomalu roste. Plzeňský kraj nyní ovšem patří k těm nejlepším v republice. „Je to logické. Ta vlna se přelévala od západu na východ. Ve středu 17. 3. jsme měli za jeden den 818 nových případů, ve středu 7. 4. jsme měli 277 nových případů. Kdybychom srovnali první březnovou a první dubnovou dekádu, tak je tam rozdíl mezi přírůstky skoro 8 tisíc pozitivních směrem dolů,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Michal Bartoš.

V únoru stála za dramatickým zhoršením situace v naší republice britská mutace koronaviru. Dnes je podle laboratoří, které disponují příslušnou diagnostikou, britská mutace v Plzeňském kraji převažující. U nových mutací koronaviru byl zaznamenán pouze jeden případ. Jednalo se o jihoafrickou mutaci.

Ochota komunikovat s KHS při trasování upadá

Cílem trasování je včas podchytit rizikové kontakty nakažených a zabránit tak dalšímu šíření koronaviru. „Průměr kontaktů, které lidi uvádějí je obecně nižší než v loni,“ sdělil Michal Bartoš. Důvodem může být dlouhodobá situace, která lidi deprimuje.

Od loňského roku postoupila KHS v informačních systémech a digitalizaci. Trasování je tedy prováděno jiným způsobem než před rokem. „Je vyvinut systém Daktela, který používají všichni naši lidi, i ti, kteří pro nás trasují externě. Těch v současné době ubývá, nicméně stále nám ještě externí call centra a jednotlivé subjekty pomáhají,“ dodal Michal Bartoš.

S trasováním pomáhala celá řada dobrovolníků. Byli to pracovníci integrovaného záchranného systému, pracovníci krajského úřadu, finančního ředitelství, inspektorátu práce i střediska volného času a další.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio