Pleť v zimě se rychleji vysušuje. Základem správné péče je promašťování

13. prosinec 2018

Jakou kosmetiku zvolit pro zimní období? A jsou výrobky domácí kosmetiky opravdu zdravější než výrobky chemického průmyslu?

„Funkce mazových žláz v zimě neprodukují tolik mazu jako v létě, proto bychom měli volit celkově mastnější kosmetiku, která vytvoří na povrchu pleti ochranný film,“ vysvětluje ve spotřebitelské poradně na Dvojce Iveta Hrádková z Vysoké školy chemickotechnologické. „Krémy založené na minerální bázi a parafínu zůstávají na povrchu pleti, přírodní tuky a oleje se naopak lépe vstřebávají,“ dodává.

Na řádné promašťování pleti bychom v zimních měsících měli dbát především u dětí. Jejich pokožka je tenká a mnohem rychleji se působením chladného vzduchu a větru vysušuje.

Jak poznat, zda je krém vhodný do zimy? Udělejte si domácí test

Natřete si krém na hřbet ruky a omyjete ho vodou. Pokud emulze zbělá a nejde umýt, jde o mastný krém, který je vhodný do zimního období. Pokud emulzi snadno umyjete, jde o lehkou letní emulzi, která se do zimy nehodí.

A pokud chcete krém správně rozeznat už v obchodě, podívejte se na jeho složení. Do mastných zimních krémů je totiž přidaný stearát hořečnatý coby regulátor viskozity.

Balzám na rty a UV filtr

Většina z nás v zimním období hojně používá ochranné balzámy na rty, takzvané jelení loje. Proč je vlastně potřebujeme? „Na rtech nejsou mazové žlázy, a protože je pokožka rtů velmi tenká, dochází k rychlému odpařování vody, a tím také k vysušování,“ vysvětluje Iveta Hrádková, proč nás často trápí suché rty.

Lyžař (ilustrační foto)

Dalším důležitým prvkem zimní ochrany pleti je používání kosmetiky s UV filtrem, zejména pokud se pohybujete ve vyšších nadmořských polohách. Správný zimní sluneční krém by ale opět měl být založen na mastné bázi.

Domácí neznamená bezpečnější

Někteří lidé v posledních letech dávají přednost domácí kosmetice před přípravky prodávanými v obchodech. Podle Ivety Hrádkové není ale třeba se obávat škodlivých účinků jejich chemických složek.

„Pokud si někdo potřebuje vyrobit kosmetiku doma, měl by dávat pozor na to, jak dlouho ji potom používá. Výrobky zakoupené v tržní síti jsou certifikované, mají veškerá hodnocení i zprávu o bezpečnosti,“ dodává odbornice z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky. Vhodnou alternativou pro spotřebitele, kteří chtějí minimalizovat používání „chemie“ je certifikovaná přírodní bio kosmetika a obsahuje více složek přírodního původu.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.