Plastický chirurg Andrej Sukop operoval bez přestání 29 hodin

12. srpen 2011

Pátečním (12. srpna) hostem Dvojky a Stanislavy Lekešové byl po 11:05 hodině Andrej Sukop, vedoucí lékař operačních sálů Kliniky plastické chirurgie 3. LF UK a FNKV.

Řez do lidského těla je nezvratný proces. Vždy bude patrný následek, i když se plastická chirurgie zabývá jeho minimalizováním. Každý den operuje plastický chirurg něco jiného, na jiné lokalitě a pokaždé je nutné se přizpůsobit jednotlivým požadavkům. Vždy se ovšem používají osvědčené postupy, které mnohdy nelze vyčíst z lékařských příruček. Jedním z předních a zkušených plastických chirurgů u nás je Andrej Sukop, vedoucí lékař operačních sálů Kliniky plastické chirurgie 3. LF UK a FNKV.

Obyčejný prst se prý přišívá v rozmezí od 6 do 24 hodin. Situaci mohou komplikovat zhmožděné tkáně nebo samotná velikost orgánu. Např. právě prst se může velmi snadno přestat prokrvovat a poté je nutné provézt tzv. revizi: „Pokud třeba dítěti přišíváte poslední článek prstu, jde o velice složitou proceduru, která je bohužel ne vždy završena úspěchem. Lidské rozlišovací schopnosti končí na hranici 0,3 mm a vlásečnicové cévy dítěte mají velikost kolem 0,5 mm. Takováto operace se provádí celá pod mikroskopem na maximální zvětšení,“ popsal úskalí složité operace A. Sukop a dodal, že mikrochirurgie, tak jak jí známe dnes, se začala rozvíjet až v 60. letech minulého století: „Pokud sešíváte cévy, používáte úplně jednoduché stehy na rozdíl od stehů, které používáte na kůži. U kůže si můžete dovolit i komplikované stehy zapouštějící se do tkáně. To pak pacient většinou nechápe, jak je možné takového výsledku dosáhnout.“

Andrej Sukop během operace

Důležité je v rámci první pomoci zabalit všechny uřezané končetiny nebo prsty do čistého hadru a vyrazit na první chirurgické pracoviště. Tolik z příručky první pomoci. Omyl je vyjíždět rovnou na specializovaná pracoviště: „Alfou a omegou všech úrazů v našem státě jsou cirkulárky. Představují 90% případů. Já osobně jsem si nejvíce sáhl na dno, když ještě neplatil zákon o přesčasech. Operoval jsem tehdy v kuse 29 hodin pána, který si uřezal všechny prsty na knižní řezačce.“

V současné době zaznamenává velký rozkvět estetická chirurgie. Raritní byl např. případ důchodce, který v 91 letech šel na operaci odstávajících uší. Byl také jedním z prvních zájemců o estetický zákrok v ČR.

Andrej Sukop

Více si poslechněte v přiloženém audiozáznamu rozhovoru na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.