Pizzu můžete jíst dvěma způsoby, říká Ladislav Špaček. Který je vám bližší?

Je zvláštní, že některá jídla můžeme jíst dvěma možnými způsoby, což u třeba vepřo knedlo zela nejde. Nicméně pizzu můžeme jíst dvěma způsoby.

Jestliže budeme sedět ve fast foodu, v nějaké typické malé pizzerii, a dostaneme pizzu na stůl, tak ji klidně můžeme vzít do ruky tak, jak je nakrájená na jednotlivé segmenty. Budeme ji tedy jíst rukama.

Dnes i luxusní restaurace servírují hamburgery a pizzy, takže v takové restauraci jíme všechno příborem. To by nám museli přinést na stůl finger bowl neboli oplachovač prstů, abychom si mohli předtím a potom opláchnout prsty. Pokud nám nic takového nedonesli, jíme pizzu vždy příborem.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.