Pivo v plastu často nepění

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Malé pivovary - ilustrační foto

Vliv piva na lidský organismus, takové bylo téma úterní poradny pro všechny spotřebitele. Více se dozvíme od hosta Dvojky ČRo.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači Dvojky Českého rozhlasu, skoro bych se s vámi vsadila, že to povídání, které teď bude následovat, bude velmi poslouchané, že dotazy určitě přijdou, povídat totiž budeme o pivu, o našem národním nápoji. S panem docentem inženýrem Pavlem Dostálkem, kandidátem věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Dobrý den, pane docente. Pěkně vítám.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je teď to počasí příznivé pro pití piva, abych tak nějak začla náš rozhovor?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
No, zrovna teď to počasí úplně příznivé pro pití piva není. Kdo by uměl předpovídat počasí a věděl by dopředu, jak bude hezky, tak by od pivovarů dostal velkou odměnu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co všechno se na VŠCHT učí o pivu?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ústav biotechnologie je v podstatě dneska jediným ústavem, který připravuje vysokoškolsky vzdělané odborníky pro pivovarství a sladařství, čili vzděláváme studenty ve všech těchto oblastech tak, aby mohli nastoupit jako sládci v pivovarech a další funkční místa a to se i zhusta děje a jsme v podstatě monopolním ústavem a vysokou školou nebo téměř monopolním, která připravuje vysokoškoláky do pivovaru.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co je nového ve vašem oboru?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Nového je stále něco a stále něco mě také překvapuje. Ještě před lety, kdo by řekl, že směsi piva, ovocných šťáv a limonád budou tak úspěšné jako jsou dnes.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale to není pivo, říkáme my pivaři.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
No, tak podle vyhlášky to pivo skutečně úplně není, je to nápoj na bázi piva, ale značnou část piva to obsahuje.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, pokud se chcete na cokoli, co se týče piva, pana docenta Dostálka zeptat, můžete právě teď, můžete se ptát na novinky v oboru, můžete se ptát na pivovary, velké, malé, na další novinky, na vliv piva na lidský organismus a tak dále, znáte kontakty sem na Dvojku jejakaje@rozhlas.cz, můžete poslat i SMSku R2 mezera JEJAKAJE mezera a text na 9077704. No, a telefonní čísla 221552525 a 221552424. Mluvíme o pivu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
O pivu mluvíme s panem docentem Pavlem Dostálkem z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze i s vámi, milí posluchači, a na číslech 221552525 i 2424 na konci už máme dvě posluchačky, dvě dámy. Dobrý den, zdravím vás.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka Marie z Prahy. Já mám takovou prosbu. Dostala jsem, já nejsem tedy pivař, občas se jenom napiju, ale dostala jsem od známé konzervu piva s citronovou příchutí, bylo strašně dobrý, musím říct, že bylo strašně dobrý, ale když jsem se koukla na zadní stranu, co obsahuje, tak se mi udělalo téměř nevolno. Já vám dneska nejsem schopná říct, tak řeknu nesmysl, možná, že to byly ftaláty, možná něco jinýho, nevím, nevím, nepamatuju si to, už je to delší doba a já se chci zeptat, proč se do piva musejí dávat takový přísady?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to jste na správné adrese, protože pan docent Dostálek vám určitě odpoví. Děkuju. Na shledanou. A vezmeme i druhý telefonát a potom budeme odpovídat. Dobrý den, můžete se ptát.
posluchačka
--------------------
Posluchačka z jižních Čech. Já jsem se chtěla zeptat, heleďte, několikrát jsme koupili velký balení piva, jak máte v umělejch flaškách, jak máte litr a půl nebo dva litry a když si třeba nalijete 2, 3 skleničky, poctivě, pořádně uzavřete pivo a znáte znovu do ledničky, tak, proč už potom nepění?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak to se zeptám.
posluchačka
--------------------
Víte co, už je zkaženej zážitek s tím, už to není tak dobrá chuť.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, víte, ono, i když dobře zavřete tu skleněnou láhev, tak už to není ono, ale zeptám se pana ...
posluchačka
--------------------
To vypiju, to je normální, že jo, to je půllitrovka obyčejná, ale u těhle by se mělo předpokládat, že to možná konzument nevypije úplně najednou, že jo. Na shledanou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zeptáme se. Děkuju za dotaz. Mějte se hezky. Na slyšenou. Tak proč nepění, vezmeme to odzadu, pane docente?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Dobře, proč nepění. Ono v poslední době se hodně rozšířily plastové obaly. Plastový obal nebude tak nikdy dobrým bariérovým obalem jako sklo a skutečně, když otevřete a nalijete tu skleničku, čili poruší se rovnováha mezi tím vázaným oxidem uhličitým v láhvi a už potom znova už to nebude úplně ono. Čili doporučuju kupovat skutečně menší balení, ne to dvoulitrové a pomaloučku si ho rozlívat, ale prostě menší tak, aby nemuselo být to balení zavíráno a znova prostě skladováno.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aby se vypilo najednou.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Aby se vypilo najednou. Ten plastový obal skutečně, že jo, není po tom otevření na dlouhé skladování.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a co ty citronové, grepové, bezinkovo-limetkové, já nevím, jaké příchutě, co to obsahuje, co to mohlo posluchačku zarazit?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Takhle je to vždycky směs piva, v tom pivu nic nepřírodního být nemůže, a pak je to směs ovocné šťávy nebo limonády, čili totéž, obsahuje ta limonáda nebo ovocná šťáva, tak totéž vlastně obsahuje ta směs. Čili předpokládám, že tam mohla být třeba nějaká kyselina citronová a všechny ty látky, které jsou v těch limonádách, musí vlastně splňovat atestaci na potraviny, čili všechny i ty přídatné látky, i ty takzvané E tam musí v podstatě splňovat že jo všechny legislativní normy.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano. Dobrý den, vítáme ve vysílání další volající. Dobrý den. To je zajímavé, samé dámy. Prosím mluvte.
posluchačka
--------------------
Já jsem se kdysi dávno doslechla, myslím, že to bylo zase přes rozhlas, nějaký pořad o pivu, je to opravdu už hrozně dávno, kde bylo řečeno, takhle, ještě mě zajímalo, když u nás pracovali zedníci, tak jsme jim kupovali pivo a oni, a myslím, že to bylo Starobrno nebo něco takového a oni tím měli zahánět žízeň, jenže jim ta chuť po tom pivu víc a víc narůstala a stejně potom, když já jsem si říkala, když bylo velké horko, zkusím se teda napít piva, to mi určitě tu žízeň zažene, jenže ba ne, ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte čím dál větší žízeň.
posluchačka
--------------------
Ano, čím dál větší chuť, jak nejsem pivařka, tak čím dál větší chuť na to pivo a v tom pořadu, který jsem poslouchala, tak bylo řečeno, nevím, jestli tehdy byla sedmička nebo i desítka, že ta levná piva jsou vytvářena tak, aby vzbuzovala chuť na další a další pití.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je zajímavé. Zeptáme se pana docenta, čím to je?
posluchačka
--------------------
Třeba byla Plzeň a tak, že tuto vlastnost nemají, jestli je to tím alkoholem a vůbec, co je na tom pravdy?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz. Díky. Mějte se hezky. Na slyšenou.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Tak obecně veškerá česká piva vzbuzují anebo mají vzbuzovat anebo probouzet chuť k dalšímu napití, to tak skutečně je. A netýká se to jenom těch levných nebo i těch dražších, je to obecná vlastnost českých piv.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A čím to je? Co v tom pivu je?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
No, je to v podstatě ta jemná hořká chuť, která postupně odeznívá a ono se to úplně do detailů ani neví. Je to součet všech těch jednotlivých látek, ingrediencí, které jsou přírodního původu a které právě ten pocit vzbuzují.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.
posluchačka
--------------------
No, přeji dobrý den, tady Měšice. Zdravím vás oba.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I my vás.
posluchačka
--------------------
Řekněte prosím, já mám operovaný žaludek a když prostě cestuju nebo i doma, ráda si dám sklenku piva, dokonce někdy i musím, aby mi lepší trávilo, ale to pivo prostě pění a ta pěna mi dělá veliký potíže, kord když jsem na cestách, pěkně prosím, lze něčím tu pěnu srazit, aby prostě jsem tolik pěny do sebe nedostala? Buďte tak laskav a odpovězte mi.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme. Ano, ano. Pěna na pivu si píšu a bereme ještě jeden telefonát. Dobrý den.
posluchač
--------------------
No, já už jsem ..., zajímavý je, že jenom ženy se hlásí a mám dotaz takovýto na pana docenta, zda je pravda, že Plzeňský Prazdroj tedy Urquel je vyráběn nebo má jediný zásaditou vodu?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, máme tady takový mailový dotaz, určitě se na něj dostane, protože je zajímavý.
posluchač
--------------------
A druhý dotaz je, zda Plzeň jako taková jako Prazdroj se vaří jenom v Čechách, tedy v Plzni, nikoliv už po světě jako jiná piva vyráběná v Čechách, která se vaří jinde?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.
posluchač
--------------------
Vím, že se vařila v Polsku, ale už snad se ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, zeptám se, určitě.
posluchač
--------------------
Ano, děkuju pěkně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Díky, díky, mějte se hezky. Na slyšenou. Tak pěna na pivu.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Pěna je základní atribut piva, čili české pivo ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bez pěny by to nebylo ono.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
... bez pěny není pivo, čili pokud posluchačka nemá ráda prostě pěnu, tak jedině doporučuju nechat odstát to pivo, počkat a pochopitelně další věc je ta, že ten, čím nižší teplota je, tím víc se tam rozpouští oxid uhličitý a ten potom, že jo, může vadit. Čili jedině skutečně odstát, že jo, to pivo a pít ho při trošičku vyšší teplotě, ale není to už úplně ono.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale není to ono. Co ta Plzeň? Tady právě přišel i mailový dotaz - slyšel jsem, že všechna piva mají kyselou reakci, vyjma piva tedy Plzně 12, který má PH zásaditou, ale posluchač si vzal lakmusový papírek a ten ukázal, že Prazdroj je také kyselý. Je to tak?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
No, ona je to rozšířená taková pověra, že existuje pouze jedno pivo, a to Plzeňský Prazdroj, který je zásaditý.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestli to není reklama.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
A ono všechny piva jsou kyselá, ale jádro v tom maličký teda tý pravdy je, protože všechny ty piva fungují jako pufr, tedy čili ony sice jsou kyselá, ale dokáží vlastně vypufrovat ty kyseliny v tom žaludku, čili fungují směrem že jo trošičku jako otupují tu kyselost, čili skutečně něco na tom je, ale je to obecná vlastnost veškerých piv.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den, vítáme ve vysílání dalšího volajícího. Můžete se ptát.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Já vás zdravím z Ivančic a ráda bych se zeptala, jak je to s pivy pro diabetiky a jak je to s pivy, pro, aby bylo nealkoholové a ještě třeba i dia, jestli taková možnost existuje? Děkuji.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Takže dia pivo bylo dříve označení piv, které měly snížený obsah teda sacharidů, čili dneska už vlastně dneska to označení dia se tedy nesmí používat, čili jsou to že jo piva se sníženým obsahem cukru, že jo, sacharidů a pochopitelně obsahují o něco více alkoholu, čili to je takto. A druhý dotaz tam byl, co se týká ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nealkoholických piv, ano.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Nealkoholických piv, čili jsou to všechna piva, která mají obsah alkoholu menší než 0,5 % objemových, čili splňují definici nealkoholického nápoje.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, Klára se ptá, jaké blahodárné účinky mají pivní koupele, tím mám na mysli dnes populární pivní lázně?
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
No, tak určitě záleží na tom, jaké je to provedení, jestli se skutečně koupete v pivu nebo v kvasnicovém pivu, tak pochopitelně je tam spousta vitaminů řady B, které blahodárně působí a spousta dalších složek extraktů, které působí velmi dobře na pokožku.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, další volající je. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Já bych měl tisíc dotazů na tohle to.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
I já.
posluchač
--------------------
Nejdřív vám poděkuju za téma, hezký český, nenaštvávací, je to paráda. Ale zajímalo by mě, ta paní se tam ptala na to pivo bez pěny, já jsem to zažil v Polsku, kde mě natočili takovou hladinku, že to vypadalo jako kobylí no.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, nebudeme to komentovat, víme, co máte na mysli.
posluchač
--------------------
Jak se to dá udělat na tý pípě, to si nedovedu představit. A druhá věc, jestli ještě můžu. Existuje tady reklama, která běží, která říká, že dáme víc chmele, víc sladu a bude lepší pivo, ale pokud dáme víc chmele, víc sladu, tak to pivo má asi vyšší stupňovitost, není to tak?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz, díky.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Tak já začnu od konce, tak pochopitelně máte pravdu, pokud dáte víc sladu, tak pivo vlastně má vyšší původní koncentraci mladiny a čili pokud dáte víc chmele, no, tak pivo bude hořčí, takže takto to je skutečně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A možná, že jsme zapomněli na to, kde se vaří plzeňské tedy.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ach tak, čili, jak je to teda s tou Plzní. Já si nejsem teďka úplně jistý, jak to s tím je, ale myslím si, že některé ty licenční výroby byly zrušeny, čili skutečně se zpátky dělá vlastně to pivo zpět v Plzni.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme snad na telefonu ještě někoho, čili to bude poslední telefonát. Dobrý den, vítáme ve vysílání. Ano, můžete se ptát.
posluchač
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.
posluchač
--------------------
Posluchač z Prahy. Já měl přes 48 lety, kdy mně bylo 32 takový problém, prostě, co jsem snědl, tak jsem vyzvrátil, trvalo to asi 10 dnů, chodil jsem po vyšetřeních, řekli mě, vředy nemáte, šťávy máte normální a podobně, ať jsem snědl cokoliv, čaj, kafe, všechno jsem vyzvrátil, po asi 10 dnech jsem řekl, teď je mi to všechno jedno a šel jsem si pro plzeňské pivo, rázem se všechno otočilo, problémy odešly, mně bylo dobře, získal jsem obrovskou chuť k jídlu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Sláva.
posluchač
--------------------
A toto jsem dělal celej rok a po roce jsem přišel k názoru, že bych byl závislej, když měla nejbližší restaurace plzeňská zavřeno, jel jsem někam do středu Prahy a podobně.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A třeby se to srovnalo i tak bez toho piva, ale jisté je, že pivo je na trávení. Máte nějaký konkrétní dotaz prosím?
posluchač
--------------------
Bylo to prosím vás plzeňské pivo 12 Urquel, čili chtěl bych se zeptat, proč to se rázem to pivo všechno otočilo v dobré?
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vyléčilo. Děkujeme, děkujeme.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Tak souvisí to s tím dotazem, který už tady byl, to znamená, jestli to pivo je kyselé nebo zásadité. Čili je skutečně kyselé, ale má tu pufrační schopnost, čili je schopné neutralizovat ...
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vsákne do sebe ...
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
... právě ty trávicí šťávy, to je jedna ta část. Ta druhá ta část, ono je i beze zbytku vstřebatelná, čili já s tím mám i také osobní zkušenost, když jsem nemohl skutečně jíst, tak skutečně že jo to pivo pomáhá.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pomůže. Je to pravda. Je to řekněme všeho s mírou, zdravý nápoj a všeho s mírou.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ano, všeho s mírou.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokud máte nějaké další dotazy, tak je můžete směrovat na chat na webu dvojka.rozhlas.cz, pan docent inženýr Pavel Dostálek z Vysoké školy chemicko-technologické ještě zůstane a zodpoví vaše dotazy. Pane docente, moc děkujeme za zajímavé povídání. Díky.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Já děkuju moc za pozvání a mějte se všichni hezky.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Taky. Na shledanou. Hezké léto.
Pavel DOSTÁLEK, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.