Pivní polévka: tekutý chléb národa našeho
Myslíte si, že uvedené rčení je jen chabou obhajobou pijanů? Něco na něm ale opravdu je.
Pivo skutečně nemůžeme považovat za jídlo, ale u pivní polévky jdou jakékoli pochyby stranou.
Suroviny
Na dvě porce budeme potřebovat:
- 500 ml desetistupňového piva
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml zakysané smetany
- 4 vejce (žloutky)
- 1 citrón
- 1 lžička mleté skořice
- sůl, bílý pepř
Pivo s vůní skořice
Do hrnce nalijeme pivo spolu s cukrem a necháme projít varem. Vaječné žloutky rozšleháme se smetanou a citronovou šťávou.
Polévku stáhneme z plotny a rozšlehaná vejce do ní vmícháme. Polévku ještě trochu přihřejeme, ale nevaříme. Jen dochutíme skořicí, pepřem a solí.
Krutony připravíme z rohlíků, které nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle. Polévku posypeme pažitkou, přidáme krutony a můžeme servírovat.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.