Pivní polévka: tekutý chléb národa našeho

25. únor 2016

Myslíte si, že uvedené rčení je jen chabou obhajobou pijanů? Něco na něm ale opravdu je.

Pivo skutečně nemůžeme považovat za jídlo, ale u pivní polévky jdou jakékoli pochyby stranou.

Suroviny

Na dvě porce budeme potřebovat:

  • 500 ml desetistupňového piva
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml zakysané smetany
  • 4 vejce (žloutky)
  • 1 citrón
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl, bílý pepř

Pivo s vůní skořice

Do hrnce nalijeme pivo spolu s cukrem a necháme projít varem. Vaječné žloutky rozšleháme se smetanou a citronovou šťávou.

Polévku stáhneme z plotny a rozšlehaná vejce do ní vmícháme. Polévku ještě trochu přihřejeme, ale nevaříme. Jen dochutíme skořicí, pepřem a solí.

Krutony připravíme z rohlíků, které nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle. Polévku posypeme pažitkou, přidáme krutony a můžeme servírovat.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.