Pitrýsek. Vtipné a dobrodružné putování trpaslíka, který utekl z pohádkové knížky

17. leden 2021

Pohádkový seriál Ludvíka Aškenazyho, který autor připravil podle své knihy Putování za švestkovou vůní. Čtou Karel Höger a Jiřina Jirásková.

Účinkují: Karel Höger a Jiřina Jirásková
Napsal: Ludvík Aškenazy
Dramaturgie: Vlasta Čtvrtková
Režie: Helena Phillipová
Natočeno: 1964

Příběh trpaslíka Pitrýska, který utekl z pohádkové knížky před hloupou a domýšlivou husou, je plný poezie, vtipu a úsměvného humoru. Poslechněte si příběhy o tom, jak se Pitrýsek vypravil do světa hledat spřízněnou duši, spřátelil se s taxikářem Srdcem, stal se hercem, zamiloval se do princezny Pipiny, kraloval v africké říši, rozmlouval s Andersenem, prošel říší trpaslíků a nakonec se vrátil zpátky.

1. díl

Jemný, vousatý a vzdělaný trpaslík Pitrýsek byl namalovaný na posledním obrázku jedné pohádkové knížky. Spolu s ním tam ovšem byla i vykrmená a hašteřivá husa. Tihle dva se se neustále se hádali a husa dokonce Pitrýska štípala do nosu! Jak to celé skončilo?

2. díl

Trpaslík Pitrýsek už nemohl vydržet věčné husí štěbetání a štípání do nosu a utekl z pohádkové knížky, v níž byl nakreslený. Sklouzl po římse a už byl dolena ulici jednoho velkého města, ve světě nových nadějí. Jako první potkal řidiče taxíku pana Srdce. Bydleli spolu, jezdili spolu v taxíku a bylo jim spolu dobře.

3. díl

Řidič taxíku, pan Srdce, byl člověk roztržitý a zapomnětlivý a moc o sebe nedbal. Nikoho neměl, a tak byl rád, že potkal právě Pitrýska. Jenomže Pitrýsek pořád toužil poznat nějakého trpaslíka, a tak, když jednou uviděl plakát s trpaslíky, pana Srdce opustil a vykročil do neznáma.

4. díl

Trpaslík Pitrýsek se ocitl v divadle pro děti, kde se hrála pohádka "Sněhurka a sedm trpaslíků". Dokonce se dostal na scénu a stal se hercem! Ředitel divadla Bonifác Osolsobě pro něj poté připravil opravdickou smlouvu. Jak se bude Pitrýskovi v Pražském divadle pro mládež líbit?

5. díl

Intrikán Orlando Pellegrini hodil Pitrýska do pytle s věcmi jednoho pilota. Tam Pitrýsek poprvé ucítil švestkovou vůni. Seznámil se také s několika loutkami, poznal krále Břichopase, královnu Bolenu, černokněžníka Černobýla a ještě další loutky. Nejvíce se mu líbila princezna Pipina, která byla malá jako on, a voněla po švestkách.

6. díl

Autobusová letecká společnost odvezla modrý letecký pytel, v němž byl Pitrýsek, princezna Pepina, královna Bolena, král Břichopas a černokněžník Černobýl, na letiště. Do jaké země se tito malí cestovatelé podívají?

7. díl

Trpaslík Pitrýsek se spolu s ostatními přáteli ocitl kdesi v Africe a ihned byl prohlášen za krále Pitrýska I. nejmenšího. Jaká zvířata nechal Pitrýsek při svém kralování vyhnat?

8. díl

Jednoho rána se v Africe sešlo velké shromáždění lidu Bambuti. Všichni zlověstně mlčeli a zle se koukali na krále Pitrýska I. nejmenšího. Netrvalo dlouho a král byl svržen. Vyhnané husy se opět mohly vrátit a v kraji zavládl klid.

9. díl

Čáp Klapálek zachránil bývalého krále Pitrýska od naštvaných Afričanů a přistál s ním na zeleném ostrově, kde pokojně kuňkaly žáby. Konečně klid! Tu Pitrýsek narazil na pomník slavného spisovatele Hanse Christiana Andersena a začal si s ním povídat.

10. díl

Hajaja nás zavede za Pitrýskem a dalšími trpaslíky, kteří zrovna připíjeli pomníku slavného spisovatele Hanse Christiana Andersena. Když začalo pršet, všichni se ale rozutekli domů a Pitrýsek zůstal sám. Naštěstí poznal tajného radu Sinapise a ten ho zavedl do trpasličí říše - městečka Kobolding.

11. díl

Trpaslík Pitrýsek se ocitl v trpasličím městě Koboldingu. Spolu s tajným radou Sinapisem se dostal až k starému trpaslíkovi, který Pitrýskovi nabídl krajíc chleba a pustil písničku pana Srdce. Poté mu dokonce ukázal obraz s husou! Co všechno tohle znamená?

12. díl

Trpaslík Pitrýsek se vrátil ke svému starému známému taxikářovi! Pan Srdce sice nejprve spal a ničeho si ani nevšiml, ale Pitrýsek byl šťastný, že jsou opět spolu. Co měli ti dva k slavnostní večeři?

13. díl

Pan Srdce se spolu s Pitrýskem vydal do divadla, v němž náš trpaslík dříve vystupoval. Pitrýsek se opět dostal na jeviště a začal se vychloubat dětem tím, co všechno zažil na cestách. Tu na jeviště přistálo letadlo a vystoupil zněho obtloustlý trpaslík v širáku!

14. díl

V divadle potkal trpaslík Pitrýsek svou princeznu Pipinu! A nejenom ji, ale také všechny své další kamarády - královnu Bolenu, krále Břichopasa a další! Pan Srdce si celou divadelní společnost vzal k sobě a taxíkem se vydali na Šumavu!

15. díl

Kdo si chce zopakovat pohádku o trpaslíkovi Pitrýskovi a písničky? Nezapomněli jste, jak to bylo? Poslechněte si Hajaju, který přinese spoustu zábavy a známých melodií!

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio