Pitralon: Voda po holení, která udávala tón nejenom v socialistickém Československu

Likvidovat vousy na své tváři se snažili muži od pradávna. Dnes jim holení usnadňují dokonalé holicí strojky, gely a balzámy. Synonymem vody po holení se u nás v časech minulých stalo slovo pitralon. 

Účinkuje: Jan Kovařík
Připravili: Jitka Škápíková, Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jitka Špálová
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 26. 1. 2021

Pitralon používali už naši tátové, dědové i pradědové. První zmínku o něm najdeme ve firmě Schicht. Největší zásluhu na rozvoji podniku měl Johann Schicht – syn mydláře a průmyslníka Georga Schichta z Rynoltic u Liberce. Právě toho si tatík mezi všemi syny vybral za svého nástupce.

Johann se rozhodl kvůli dopravní dostupnosti, kterou skýtala labská vodní cesta a železnice, přesunout sídlo firmy do Střekova u Ústí nad Labem. Právě tady otevřel první moderní továrnu na mýdla. V roce 1891 získal ochrannou známku na jedinečné mýdlo – Schichtovo jádrové mýdlo s jelenem. „Šichťák“ se brzy stal pojmem.

Za zásluhy císařským radou

Logo

V roce 1906 byl Johann Schicht, který patřil ve své době vedle Bati nebo Škody k nejznámějším průmyslníkům, za zásluhy o průmyslový rozvoj monarchie jmenován císařským radou. Po jeho smrti rok nato převzal žezlo jeho syn Heinrich a úspěšně vedl podnik skoro o dvou tisícovkách zaměstnanců.

První světová válka, která zanedlouho udeřila, pochopitelně zbrzdila expanzi českého drogistického zboží do celé Evropy. Situaci po ní komplikoval konec monarchie a s ním spojený rozpad evropských trhů. Společnost přišla o tři čtvrtiny odbytových možností.

Ale i z této šlamastyky našel Schicht cestu ven. A tak začaly v rámci Schichtových závodů fungovat menší firmy. Počátkem dvacátých let se na trhu poprvé objevila také značka Pitralon.

Hit socialistické kosmetiky

Logo

Pitralon, nejznámější voda po holení v předlistopadovém Československu, k nám přišla z Německa. Jejím původcem je německá společnost, kterou založil německý podnikatel a filantrop Karl Lingner.

Tento pozoruhodný muž, jehož jméno u nás zůstalo pozapomenuto, se zabýval především hygienou a dezinfekcí. Směle může být označen za průkopníka moderního populárního vzdělávání v oboru hygieny. Lingner začal na sklonku 19. století v Drážďanech vyrábět ústní vodu Odol, která dala název jeho firmě.

Následovaly další výrobky určené k ústní hygieně a mimo jiné také tonika Pitralon a šampony Pixavon. A právě Pitralon začaly na počátku 20. století vyrábět Schichtovy závody. Ochranná známka se používala pro voňavky, mýdla, prací prostředky, krmiva i dietní přípravky. První voda po holení Pitralon však vznikla až v roce 1951, to už ale byly Schichtovy závody znárodněny a začleněny do Severočeských tukových závodů.

Kdy byla u nás značka Pitralon registrována? Jak firma fungovala po druhé světové válce a po revolučním roce 1989? Jak je to s Pitralonem dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související