Písničky oblečené do modrých džínsů k výročí Leviho Strausse

26. září 2022

„Když ráno vstanu, obleču si moje staré džíny. Je víkend a vím, že máš volno. A tak si taky vezmi džíny a vyjeďme.“ Vskutku myšlenkově nenáročný text zpíval herec, zpěvák a vlastně aristokrat David Dundas ve svém džínsovém hitu ze sedmdesátých let.

26. září uplynulo 120 let od chvíle, kdy zemřel Löb Strauß neboli Levi Strauss, americký obchodník německého židovského původu, vynálezce a výrobce džínsových oděvů, tedy materiálu dnes nepochybně velice rozšířeného.

Látka, kterou Strauss použil, pocházela z jihofrancouzského města Nimes, a proto se jí brzy začalo říkat zkráceně z francouzštiny denim. Hrubá modrá látka se časem stala, zpočátku díky Levimu Straussovi a jeho kalifornské firmě, dostupnou každému. Bez ohledu na třídu, pohlaví, věk, rasu, náboženství, ideologii.

Čtěte také

A anglické slůvko jeans má pro změnu svůj původ v bohatém italském městě Janov. Právě tam se totiž vyráběly bavlněné látky podobné těm z Nimes a Francouzi je podle Janova nazývali Genes. A jeans, neboli počeštělé džínsy či džíny, se staly taky populárními, že se jim nemohly vyhnout ani písničky.

Několik písniček jsme pro Světla ramp vybrali. Tak třeba Modré džínsy Jiřího Suchého, pop-countryovou baladu Michala Tučného Modrá z džín nebo duet Džínová láska s Radkem Tomáškem a Helenou Maršálkovou.

A z anglicky zpívaných hitů zazní Bluejean Bop rokenrolového pionýra Genea Vincenta, rozhlasově příjemný Neil Diamond a jeho Forever In Blue Jeans, Venuše v modrých džínách s britským zpěvákem Markem Wynterem nebo song, který byl zmíněn na začátku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.