Písničkové rozlučky s těmi slavnými a populárními, kteří odešli s letošním srpnem

29. srpen 2021

Bohužel, kontury dnešní schůzky se staršími písničkami a jejich interprety nebudou radostné, neboť  vzpomeneme osobností z žánrů sledovaných v tomto pořadu, které došly do konce životní pouti v měsíci srpnu.

Do půlhodinky nasvícené Světly ramp vstoupíme Ježkovým Skafandr foxem, jehož text jako by Jan Werich a Jiří Voskovec dopředu psali tak trochu pro Eduarda Hrubeše – „Maminka moje rozmilá často říkala: Vyrosteš, Eduarde, budeš velký…“

Tato skladba z Osvobozeného divadla zazní v podání Velkopopovické kozlovky, tedy neobvyklé dechové kapely, u jejíhož zrodu stál sice v 70. letech Ivan Mládek, ale postupem času byl jejím vedoucím článkem jako bendžista, zpěvák i autor oblíbený rozhlasový i televizní moderátor a vůbec výrazná postava české zábavy minulých desetiletí Eduard Hrubeš, který své blízké a přátele opustil ve věku 84 let.

Všechny příznivce nejslavnější existující rockové kapely Rolling Stones jistě rozesmutnila zpráva o odchodu jejího bubeníka Charlieho Wattse. Rolling Stones tak přišli o vynikajícího muzikanta a chováním nejméně nápadného člena. A výmluvným dokladem a excelentní ukázkou hry na bicí Charlieho Wattse je velký hit Rolling Stones z roku 1965 Gett Off Of My Clouds, tedy slangově Dej mi pokoj!

Když byl při své pražské návštěvě na začátku 90. let legendární americký písničkář Paul Simon dotázán, jaká hudba jej nejvíce ovlivňuje, odpověděl: „Jednoznačně Everly Brothers. Abych řekl pravdu, nic jiného si v autě nepouštím.“

A obdiv Paula Simona, ale i Beatles k legendárnímu a velice vlivnému tandemu Everly Brothers, který prožíval časy největší popularity na přelomu 50. a 60. let, byl zmiňován v agenturních zprávách sdělujících, že zemřel stár 84 let zpěvák a kytarista Isaac Donald „Don” Everly. Po sedmi letech v cestě nahoru následoval svého mladšího bratra Phila.

Čtěte také

Bye, Bye Love, Wake Up Little Susie a All I Have To Do  Is Dream, to jsou písničky, které jsou ve spojitosti s Everly Brothers nejčastěji zmiňovány, ale svěží je také jejich hit Walk Right Back z roku 1961, který asi znáte od Karla Gotta – Píšu pět.

Tento song, mimochodem, také natočila výborná country-folková zpěváčka Nanci Griffith, která zemřela 13. srpna ve věku 68 let. Nanci Caroline Griffith, vyrůstající v texaském Austinu a žijící v Nashville, nositelka Grammy, svým čistým hlasem jako první na desku z roku 1987 natočila nádhernou baladu From A Distance, Z dálky, kterou o něco později proslavila Bette Midler.

Autorkou této písničky je Julie Gold, která kdysi pracovala jako sekretářka společnosti HBO a ve volném čase psala písně. Do písničky From A Distance vložila Julie Gold zvlášť silné naděje naplněna vírou v dobrotivého Boha. Rozeslala písničku na různé strany, ale vlastně jediný, kdo se jí ujal, byla Nanci Griffith. Z dálky harmonie ozývá se zemí, je to hlas naděje, je to hlas míru.

Ve smutně bilančních srpnových Světlech ramp také písničkou zavzpomínáme na onehdy úspěšného britského hitmakera řecko-velšského původu Lese Vandykea, ovšem i na oblíbeného amerického vypravěče Toma T. Halla, jehož největší hit coby autora Harper Valley P.T.A  zpívala s textem Jiřího Grossmanna v Čechách Naďa Urbánková.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související