Písničková pohlednice z Francie třeba s France Gall, která se proslavila Voskovou panenkou a později poctou Elle Fitzgerald

12. září 2022

Ella, elle´la. To byl před 35 roky velký francouzsky zpívaný hit nejenom ve Francii, ale ještě více v německy mluvících zemích. Tuto písničkovou poctu Elle Fitzgerald a zároveň protest proti rasismu zpívala France Gall, které bylo už v tu dobu okolo čtyřiceti.

Tato blondýnka už byla velkou hvězdou v šedesátých letech ve velmi nízkém věku. Do nahrávacího studia France Gall přivedl už jako patnáctiletou dívenku otec, známý herec a autor Roger Gall, který  kromě jiných aktivit psal písně pro Édith Piaf a Charlese Aznavoura.

Dcerka, jež se narodila v Paříži 9. října roku 1947 jako Isabelle Geneviève Marie Gall, otce nezklamala  a dosáhla třeba jako reprezentantka Lucemburska, což jí bylo vyčítáno, vítězství na Velké ceně Eurovize v roce 1965 s nesmírně chytlavou písničkou o voskové panence Poupée de Cire, Poupée de Son. V Čechách skladbu přezpívaly Eva Pilarová a Hana Zagorová se shodným názvem, ovšem odlišným českým textem, v obou případech od Zdeňka Borovce, což je zajímavé.

S přispěním pomocné ruky Serge Gainsbourga a využívajíc jeho písní budovala France Gall s postupem věku stále kvalitnější a zajímavější repertoár. Příchod 70. let však znamenal dočasný pokles popularity. Bez asistence Serge Gainsbourga, který se už věnoval hlavně vlastním projektům, se France cítila ztracená.

Čtěte také

Šťastným se ukázal býti po umělecké stránce sňatek se skladatelem a producentem Michelem Bergerem, který výrazným způsobem pomohl znovu nastartovat a na dlouhou dobu správným směrem usměrnit její kariéru.

On byl ostatně autorem onoho velkého evropského hitu Ella, elle´la a také napsal pro France Gall první hit její obnovené kariéry La déclaration d´amour, Vyznání lásky. Populární francouzská zpěvačka zemřela na začátku roku 2018 ve věku 70 let.

Vzpomínku věnujeme pod „francouzskými“ Světly ramp také dalšímu rodilému Pařížanovi Sachovi Distelovi, jehož otec byl Rus, jenž uprchl před bolševiky z Oděsy. Je pozoruhodné, že nejprve si Sacha Distel vybudoval reputaci vynikajícího mladého jazzového kytaristy a hrál v jazzových klubech na Manhattanu a v Harlemu, ale o něco později se proslavil jako zpěvák a hvězda francouzské pop music.  A také byl miláčkem žen a měl poměr s Brigitte Bardot.

Také zahrajeme dva šansony od snad nejkrásnější populární francouzské zpěvačky Francoise Hardy, jejíž poslední léta jsou však, bohužel, poznamenána krutou nemocí.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související