Písničkář Miroslav Paleček zazpíval v Budějovicích známé Ježkárny

20. únor 2019

Oblíbený český písničkář Miroslav Paleček zazpíval ve středu 20. února v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Při veřejné nahrávce se zcela zaplnil studiový sál.

Hele, lidi, nechte toho zmatku, tak tato slůvka otevírající první velký hit písničkářské dvojice Miroslav Paleček a Michal Janík jsou jako stvořena do dnů plných neklidu a hektiky.

Paleček s Janíkem sympatickým způsobem obohatili svými vkusnými něžnými skladbičkami populární hudbu na přelomu 60. a 70. let a později, zejména v 80. letech, vyvolávali svými dobovými písničkovými satirami jako Mexiko nebo Slušovická romance salvy smíchu v publiku divadla Semafor.

„Při vzpomínce na Hele, lidi mám dobrý pocit a leckdy i husí kůží.  Tenkrát v roce 1968, když byla tato písnička zařazena na Houpačku, jsme seděli s kamarády a kamarádkami a poslouchali, co hezkého o nás manželé Černí povídají. Ta písnička se umístila dost vysoko. Byl jsem docela i pyšný, musím se přiznat, že hráli písničku, kterou jsme složili a kterou poslouchají tisíce lidí,“ vzpomíná na velký hit své doby Mirek Paleček.

Nadchl se pro Osvobozené divadlo

Čas plyne a kdysi tak úspěšný tandem Paleček-Janík je už historií. Před pár roky vykročil zpěvák, kytarista a autor Miroslav Paleček na sólovou dráhu, od níž občas odbíhá společným vystupováním s jindřichohradeckým zpívajícím právníkem Ivem Jahelkou. 

Před čtyřmi roky si Miroslav Paleček splnil sen a pro Supraphon natočil za podpory vybrané sestavy muzikantů 15 písničkových pokladů Osvobozeného divadla a celou kolekci nazval Ježkárnami.

„Bylo mi asi osmnáct, když jsem je objevil poprvé ve zpěvníčku staršího bratra Václava. Byl to tenkrát pro mě šok, něco jako blesk z čistého nebe, a okamžitě jsem propadl kouzlu jejich neotřelých slov, humoru, melodické košatosti a hravosti,“ popisuje Mirek Paleček dobu, kdy propadnul půvabu písniček trojice Jaroslav Ježek, Jan Werich a Jiří Voskovec.

Ježkárny byly také osou koncertní veřejné nahrávky Miroslava Palečka ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, avšak oblíbené písničky z časů dua Paleček-Janík nechyběly.

autoři: Jiří Kasal , Miroslav Tichák
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.