Písně Sametové revoluce zazněly v předpremiéře v Nočním proudu

13. listopad 2014

Protože si v pondělí 17. listopadu připomeneme 25. výročí Sametové revoluce a současně budeme mít v kalendáři státní svátek nazvaný Den boje za svobodu a demokracii, nesl se Noční proud na vlně písní Sametové revoluce. Studiovým hostem byl grafický designér a publicista Tomáš Padevět. V pátek 14. listopadu totiž vychází unikátní CD nazvané Písně Sametové revoluce, které sestavil právě on.

Album je věnováno památce zesnulého prezidenta Václava Havla a posluchači na něm najdou většinu písní, které nás provázely před čtvrt stoletím na cestě ke svobodě a k demokracii, přičemž některé z nich vycházejí na CD vůbec poprvé. Posluchači Nočního proudu budou tak mít výjimečnou příležitost si nahrávky tohoto disku, který ještě není na trhu, vychutnat v rozhlasové předpremiéře.

Křest CD se uskuteční v sobotu 15. listopadu v pražském kině Lucerna od 18:30 a kmotrou disku bude Marta Kubišová a Dagmar Havlová. Veřejný křest se uskuteční před projekcí celovečerního dokumentárního filmu režisérky Olgy Sommerové Magický hlas rebelky, a to v rámci přehlídky filmů k 25. výročí Sametové revoluce. Vstup je zdarma.

Některé písně se na CD objeví vůbec poprvé

Vůbec poprvé se na vydáváném CD sešly písně, které si zpívaly desetitisíce lidí na náměstích při listopadových a prosincových demonstracích roku 1989 po celém tehdejším Československu. Mnohé z nich pomohly sjednotit národ a staly se spolu s jejich interprety symboly Sametové revoluce. Některé písně z tohoto výběru se začaly pohotově hrát v už necenzurovaném rozhlase a provázely tak posluchače na cestě ke svobodě. Zajímavá je žánrová pestrost, která dokazuje, že píseň si žije vlastním životem a může nečekaně oslovit ve zcela nových souvislostech.

Na cédéčku nazvaném Písně Sametové revoluce najdete mnohé z interpretů, kteří zpívali na sklonku roku 1989 z balkonů, tribun a pódií na náměstích po celé republice, a to na trati Praha - Brno - Bratislava. Některá jména? Marta Kubišová, Jaroslav Hutka, Jaromír Nohavica, Vladimír Mišík, Vladimír Merta, Karel Kryl, Hana Zagorová, Hana a Petr Ulrychovi, Yvonne Přenosilová, Pražský výběr, Jan Burian, Jiří Dědeček, Ivan Hoffman, Michal Prokop, Helena Arnetová, Petr Skoumal, Michael Kocáb, Petr Hapka, Ivo Jahelka nebo Spirituál kvintet Výběr obsahuje dvaadvacet nahrávek a čtyři z nich jsou speciální bonusy.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.