Pijte hodně vína s korkovými špunty! Zachráníte rysy pardálové

27. červenec 2015

Dovedete si představit, že v korkových hájích na jihu Evropy najdete na sto druhů různých zelených organismů a další druhy dnes už vzácné fauny, jako jsou hadi, plazi a ještěrky?

„Jižní Portugalsko má nejbohatší ekosystém, jaký tady v Evropě máme. Za všechno můžou korkové duby a jejich háje,“ říká fotograf Michael Fokt. „Pěstují se tam asi 300 let. Než ale můžete poprvé sklízet korek, počkáte si 25 let,“ vysvětluje.

Korek se sklízí ručně, podle tradice, která se dědí z otce na syna. Musí se totiž naučit, jak zatnout do kůry dubu tak, aby strom nepoškodil. A na další korek si u tohoto konkrétního stromu počká dalších 10 let.

Unikátní ekosystém

„Navíc se zjistilo, že dub zbavený korku rychle ukládá uhlík a tak je to takový živý pohlcovač skleníkových plynů.“ Původní funkcí korku je ale strom chránit, hlavně proti požárům, kterých je na jihu vždy hodně.

Tyto duby navíc dokážou z vyprahlé půdy dostat veškeré živiny a vodu. Vytváří tak specifický ekosystém, kde kromě mnoha rostlin žije i plno hadů a plazů. Třešničkou na dortu je velmi ohrožený rys pardálový, kterých na zemi zůstalo jen pár desítek.


Zázračný korek
Kromě špuntů do lahví od vína se z něj vyrábí taky klobouky, čepice. Když se vybrousí do tenoučké vrstvy, tak i třeba košile. Společnost Aerokork se snaží z korku postavit letadlo. Materiál je totiž lehký, pevný, pružný a navíc odpuzuje vodu.

Klidný jih

Ostatně život na jihu Portugalska (Alentejo) je taky jiný. Pomalý a hodně tradiční. I zemědělství je tímto stylem života ovlivněno. Kromě korku se tam pěstuje i víno. „To je sice těžké, ale s výbornou chutí a vůní.“ Lidé jsou zvyklí na 14% obsah alkoholu, což by u nás bylo považováno už za dezertní víno.

Korek, který byl vypěstován a sklizen na jihu Portugalska, Portugalsko

V Alentejo najdete i rybářský přístav, který je celý jen na kůlech. Jsou tam totiž velké, dvanáctihodinové, přílivy a odlivy, které vám „přes noc ukradnou moře“. Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio