Pierce Brosnan. Tátu viděl jednou v životě, čtyřikrát byl Bondem a Halle Berry zachránil život!

„Pokud mě život něčemu naučil, tak vděčnosti,“ říká Pierce Brosnan, který se narodil 16. května 1953. O Bondovi tvrdí, že tato role byla dar z nebes. Zajistila mu celosvětovou slávu a bohatství. Jeho matce bylo sotva 19, když se narodil. Krátce před tím se provdala za jeho otce, který ale rodinu brzy opustil. Od čtyř let vyrůstal u prarodičů v Irsku, protože jeho matka musela v Londýně pracovat. V jeho 6 letech prarodiče zemřeli, takže putoval od jedněch příbuzných k druhým.

Na toto období vzpomínal takto: „Nebylo to pro mě lehké, ale naučilo mě to být ostražitým a v životě počítat prakticky se vším, i s tím nejhorším.“ V jeho deseti si ho matka mohla vzít k sobě do Londýna. 12. srpna 1964 poprvé opustil Irsko a přiletěl do Velké Británie, v den, kdy zemřel Ian Fleming, autor bondovek. Tehdy měl nulové sebevědomí a pocit, že každý kluk potřebuje mužský vzor, který může následovat. Ten ovšem neměl.

Svého skutečného otce viděl jedinkrát v životě. Když mu bylo jedenatřicet, přišel se za ním táta podívat na natáčení seriálu Remington Steele v Irsku, kde Brosnan hrál detektiva. Dali si šálek čaje, pak pivo, následně otec odešel na autobus a už se nikdy neviděli.

Když viděl první bondovku, chtěl být hercem

Film o Bondovi Brosnan poprvé viděl ve svých deseti letech, když ho jeho náhradní otec vzal na bondovku s názvem Goldfinger. Tehdy poprvé viděl příběh o tajném agentovi a rozhodl se, že se stane hercem. Prvním výrazným krokem k postavě neohroženého agenta bylo, když si vzal Cassandru Harris, která si zahrála bondgirl a seznámila ho s producentem této úspěšné filmové značky. Ten Brosnanovi nabídl roli agenta 007, kterou si pak zopakoval čtyřikrát.

Brosnan tvrdí, že tato role byla pro něj dar z nebes. Zajistila mu celosvětovou slávu a bohatství. Co všechno si mohl dovolit, kolik si vydělal za jednotlivé filmy a jak to vypadalo, když kolegyni Halle Berry při milostné scéně zachránil život, se dozvíte v dnešních Příbězích z kalendáře. 

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související