Petula Clark zpívala jako dítě před Churchillem a coby třicátnice měla světové hity

21. listopad 2022

Pod Světly ramp jsme oprávněně pomyslně přivítali zpěvačku a herečku, nositelku Řádu britského impéria, živoucí legendu pop music Petulu Clark, jejíž úctyhodné devadesátiny připadly na 15. listopad.

Nejen, že měla hodně velkých hitů, ale její tvář jste si mohli uchovat v paměti prostřednictvím v Čechách oblíbených filmů Divotvorný hrnec a Sbohem, pane profesore. I když šedesátá léta znamenala pro Petulu Clark vrchol její kariéry coby zpěvačky a herečky, v širší známost vešla již v letech čtyřicátých.

Angličanka Petula Sally Olwen Clark se narodila v Epsomu v hrabství Surrey. Ve válečných letech se stala britskou dětskou rozhlasovou hvězdou, přezdívalo se jí „zpívající zlatíčko“ a zpívala i před Winstonem Churchillem.

V padesátých letech měla doma v Anglii šňůru větších či menších šlágrů. Zároveň byla vítanou ozdobou několika hojně sledovaných televizních show. Prvním velkým hitem Petuly Clark byla původně francouzská písnička s anglickým textem – The Little Shoemaker, Malý švec.

Postupem této dekády se šířil její věhlas i po západní Evropě. Vzhledem ke svému jazykovému nadání byla schopna zpívat ve francouzštině, italštině, španělštině i němčině. V roce 1957 byla pozvána do pařížské Olympie, kde se Petule navzdory nachlazení dostalo velmi vlídného přijetí. Ve Francii nahrávala a našla tam i životního partnera, novináře Clauda Wolfa. Zkrátka, Paříž se postupně stala jejím druhým domovem.

Čtěte také

Pokud jde o velké úspěchy Petuly Clark v šedesátých letech, kdy už bylo této půvabné dámě přes třicet, byla pro ni nesmírně důležitá spolupráce s producentem, pianistou a taktéž schopným autorem Tonym Hatchem.

Jednou, když za ní Tony Hatch přijel do Paříže, Petula ho poprosila, aby pro ni napsal nějakou tu „pravou“ písničku. Zatímco šla slavná zpěvačka vařit čaj, Tony zkoušel na pianu novou melodii, která se Petule ihned zalíbila.

Písnička Downtown se ale vlastně narodila v New Yorku. Hatche inspirovala k napsání písně jeho vůbec první cesta do tohoto města. Takto vzpomínal: „Bydlel jsem v hotelu u Central Parku a šel jsem dolů na Broadway a na Times Square a naivně jsem si myslel, že jsem v centru… Miloval jsem tam celou atmosféru a melodie ke mně přišla velmi rychle.“

Začátkem roku 1965 byl z písně Downtown světový hit Petuly Clark. Známá je také z podání Heleny Vondráčkové s českým textem Jiřího Štaidla jako Pátá.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související