Petra Soukupová: Zmizel. Mučivé vyprávění invalidního chlapce, kterému se ztratil bratr

První povídka z knihy Zmizet, která získala Magnesii Literu za rok 2010. Lehce napsaný, a přitom mučivý příběh intimních lidských vztahů. Hlavní hrdina vypráví o svých traumatech s dětskou upřímností a přímočarostí, z níž postupně vyrůstá nejen jeho sebepoznání a pocit viny, ale také náznak vědomí, že některé rysy ztraceného trapičského bratra nese v sobě i on sám... Autorka je také nositelkou Ceny Jiřího Ortena.

Čte: Michal Bumbálek
Napsala: Petra Soukupová
Dramaturgie: Tomáš Sedláček
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v roce 2009

Vstupní příběh autorčina novelistického triptychu vypráví Jakub, mladší sourozenec sportovně nadaného Martina, preferovaného otcem-trenérem. A jeho vyprávění je zprávou o tom, co se stane, když jednoho dne starší a úspěšnější bratr prostě zmizí.

V časovém rozpětí zhruba devíti let, které Jakub svým vyprávěním rekonstruuje, se ocitnete v dětském světě zápasů o rodičovskou lásku i tvrdých sourozeneckých střetnutí. Jejich významy se vynořují z Jakubova vyprávění teprve poté, když jeho bratr jednoho dne zmizí.

Traumata uzavřeného společenství s citlivou maminkou a tvrdým otcem, Jakubovo postižení a konečně nejdrastičtější ztráta rodiny. To vše Jakub Petry Soukupové vypráví s dětskou upřímností a přímočarostí, z níž postupně vyrůstá nejen jeho sebepoznání a pocit viny, ale také náznak vědomí, že některé rysy ztraceného trapičského bratra nese v sobě i on sám.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související