Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš: Podletí. Dramaloci z Lomnice nad Popelkou

16. srpen 2020

Hvězdně obsazené komedie o Vivaldiho pátém ročním období. Jiří Lábus, Leoš Noha, Luděk Sobota, Václav Neužil Jakub Žáček a další. Poslouchejte do neděle 23. srpna 2020.

Účinkují: Fanda (Leoš Noha), Pítrs (Jaroslav Plesl), Kája (Václav Neužil), Ladislav Mizera (Luděk Sobota), Stanislav Brož (Jiří Lábus) a Zdeněk Chalupský (Jakub Žáček)
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvukový design: Ladislav Železný
Hudba: Antonio Vivaldi, František Jiránek a Ivan Boreš (nahrál Ivan Boreš s Michalem Sochou a Michalem Pilouškem)
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2015

Na lomnický zámek přijíždějí rozhlasoví redaktoři, aby přizvali posluchače k výjimečnému koncertnímu provedení Vivaldiho Čtvera ročních dob. Nevědí ale, že se místním organizace poněkud vymkla z rukou a že budou postaveni před svérázný plán...

Vivaldi, hrabě Morzin a František Jiránek

Zásadní úlohu komedie Podletí hraje Lomnice nad Popelkou, rodné město obou autorů. Právě tam, na rozhraní Českého ráje a Krkonoš, se v roce 1698 narodil pozdně barokní hudební skladatel František Jiránek.

Jeho životní dráhu zásadně ovlivnil lomnický hrabě Václav Morzin. Zaměstnával ho a v roce 1724 ho poslal na tříletý studijní pobyt do Benátek, kde měl Jiránek zdokonalit své skladatelské dovednosti pod vlivem hudby Antonia Vivaldiho. 

V době Jiránkova italského pobytu se zrodilo patrně nejslavnější skladatelovo dílo Čtvero ročních dob, které mistr dedikoval právě hraběti Morzinovi.

Fikce se mísí s realitou

Autoři rozhlasové hry navázali na historické skutečnosti a prodloužili hudební rod Jiránků. Jiránkův potomek, František Jiránek mladší, zakladatel Myslivečkova kvarteta a učitel na místní lidušce se v jejich příběhu na stará kolena pouští do náročného projektu.

Na zámku v Lomnici nad Popelkou připravuje koncertní provedení Čtvera ročních dob u příležitosti 290. výročí od chvíle, kdy jeho prapředek přivezl z Benátek hraběti Morzinovi manuskript Vivaldiho skladby.

Jsou pozvány kulturní i politické špičky a večer má být živě přenášen nejen Českým rozhlasem, ale i zahraničními stanicemi v Londýně, Vídni a Ženevě. Stres a tíha situace mají fatální dopad na Jiránkovo zdraví – uprostřed vrcholných příprav ho raní mrtvice.

Jak se v takové situaci zachovat? Pokusit se zastavit rozjetý vlak, nebo se do něj snažit naskočit a řítit se možná přímo vstříc průšvihu hraničícímu s katastrofou? Před takovým rozhodnutím stojí nad otcovou nemocniční postelí Fanda Jiránek, nejmladší z muzikantského rodu, metalista, který nikdy nic nedotáhl a housle bytostně nesnáší…

Absurdní divadlo zváznozníka z uhloskladu

A rozhodují se i rozhlasoví moderátoři Stanislav Brož a Zdeněk Chalupský. Do Lomnice přijeli provázet posluchače slavnostním večerem, ale taky jim zprostředkovat atmosféru vrcholících příprav.

Mají hrát s lomnickými tohle absurdní divadlo, kdy se hlavním organizátorem večera stal závozník z uhloskladu a sólový houslový part chce zahrát v živém přenosu na zapřenou poněkud nejistý učitel z lidušky? A komu předá ministr avizovanou cenu?

Minulost s přítomností i skutečnost s fikcí se v příběhu mísí vskutku důmyslně...

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.