Petr Prokop Siostrzonek: „Přestože mnohé stíny zakrývají světlo, nesmíme jej přestat hledat“

14. leden 2013

Pondělní hodina před polednem (14. ledna) nabídla rozhovor moderátorky Daniely Brůhové s převorem Petrem Prokopem Siostrzonkem.

Dnes, hodinu před polednem, jsme na Dvojce tak trochu slavili. Dostali jsme se totiž do historie i současnosti jednoho z nejstarších klášterů v Evropě a v ČR vůbec toho nejstaršího, mužského. Benediktinské arciopatství svatého Vojtěcha a svaté Markéty, které nalezneme v Praze, oslavuje 1020 let od svého založení. V roce 920 u jeho zrodu stál sám sv. Vojtěch a od roku 1990 vede kroky duchovních bratří převor Petr Prokop Siostrzonek, se kterým jsme také hovořili.

Rekonstrukce bez konce

„1000 let je v očích božích jako jeden den.“ Slovy sv. Petra stručně zrekapituloval P. Siostrzonek své dlouhodobé působení v čele opatství, kde prý léta probíhající rekonstrukce nikdy neskončí: „Každý, kdo žije v prostornějším domě, si dovede dobře představit, kolik dá práce jeho údržba. Aktuálně v naší komunitě žije 11 bratří a já na otázky ohledne konečného termínu rekonstrukce odpovídám, že u nás rekonstrukce nikdy nekončí.“ V břevnovském „100+1“ práce opravdu neutuchají a pokud nás kroky zavedou např. do tamních zahrad, je až zarážející, jakou transformací za dobu působení P. Siostrzonka klášter prošel.

Světlo nemusí být vždy pouze na konci tunelu

Kdo z nás nepotřebuje být chráněn před zlem? Takovou ochranou může být např. i benediktinský kříž. Znamení kříže dovedlo být prý natolik mocné, že chránilo před otráveným jídlem: „Ano, jsem přesvědčen o tom, že ochrany proti zlu fungují, ovšem ve spojení s vírou. Takový předmět nemůžeme brát pouze jako magii, ale především jako symbol duchovní síly. Zlo je nedostatek dobra a ten, kdo se upírá k dobrému, přidává dobro a ubírá zlému.“ Dnešní doba se může zdát být spíše temná. Jak ji tedy vidí P. Siostrzonek? „Samozřejmě, že vnímáme mnoho stínů, ale nesmíme nikdy přestat hledat světlá místa. Napadá mě jeden příměr, kdy opat ukázal svým mnichům bílou vlnu s černými tečkami. Na otázku *Co vidí?* všichni odpověděli, že temné tečky. Bílé vlny bylo přitom mnohem více.“

Prokop Siostrzonek

Sv. Benedikt

Řehole svatého Benedikta je součástí života P. Siostrzonka od konce 70. let. Vnímá ji prý jako průvodce svým životem. Přestože slovo „řehole“ může lidem evokovat nepříjemné věci, o nic nepříjemného podle slov opata nejde: „Z latinského slova rēgula máme dnešní řehole. Ve významu je to tedy pravítko, jistý ukazatel směru, který nedovolí věřícímu zbloudit na scestí. Mě říká, jak mám jít. “ Sv. Benedikt se narodil kolem roku 483 a po vzoru egyptských mnichů hledal útočiště v lesích a kopcích nedaleko Říma. V naprostém odloučení žil tehdy sám se sebou a sám s bohem, ve snaze spatřit světlé stránky společnosti. Kolem roku 529 sepsal učení pro mnichy na Monte Cassinu a podle jeho zásad žijí benediktinští bratři do dnešních dní. Modlí se, pracují a především naslouchají.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio