Petr Janda živě akusticky. Koncert a rozhovor ve Dvojce u piana

4. květen 2022

„Vostrá, blbá, veselá, šikovná,“ vypočítává Petr Janda pracovní názvy svých písniček. Jen dva dny po svých 80. narozeninách vystoupil s Pavlem Březinou v hudební talkshow Jiřího Holoubka před publikem Radiocafé Vinohradská 12. Poslechněte si „unplugged“ hity Olympiku i písně z jeho sólových alb jako Osmý den, Bon soir mademoiselle Paris, U starýho hrocha, Otázky, Okno mé lásky... Pořad Dvojka u piana najdete jako podcast k off-line poslechu pouze v aplikaci mujRozhlas.

Fenomenální kytarista, který má na kontě okolo tisícovky písniček. Hudební pedagog, majitel nahrávacího studia a frontman kapely Olympic, která příští rok bude na české hudební scéně fungovat už 60. rok. Má vůbec ještě nějaký sen?

„Celou řadu. Třeba jsem si myslel, že Olympic bude slavný jako Beatles. Ale zapomněl jsem na železnou oponu. Pak bych strašně chtěl, aby se mi nějaká písnička proslavila ve světě. To je můj sen. A taky si ještě pořád říkám, že chci být nejlepší kytarista na světě.“

„Dneska skládá každý ajťák, každý, kdo se naučí s počítačem. Dokonce skládají lidi, co neumějí ani brnknout na žádný hudební nástroj.“ Co on sám považuje za nejkrásnější nástroj? Na co všechno umí zahrát a proč nakonec u něj vyhrála kytara? A proč píseň Bon soir mademoiselle Paris nazpíval původně Jan Antonín Pacák?

Související