Petr Janda a Souhvězdí šílenců

25. duben 2014

Ve středečním Nočním proudu Miloše Skalky hostoval 30. dubna frontman skupiny Olympic, zpívající skladatel, kytarista a v posledních letech rovněž textař Petr Janda. Povídání se točilo především kolem aktuálního alba Olympiku nazvaného Souhvězdí šílenců. Novinky z tohoto disku také obstaraly hudební náplň první vysílací hodiny Nočního proudu.

Pražský rodák Petr Janda (narozen 2. května 1942) se narodil do hudební rodiny, neboť jeho otec byl koncertní mistr. Petr zpíval v Kulínského dětském sboru, od devíti let chodil do houslí, ve čtrnácti se začal sám učit na kytaru. Jako student jedenáctiletky hrál krátce v dixielandovém souboru. Po maturitě se vyučil spojovým mechanikem a koncem 50. let ho nadchnul rokenrol a jeho průkopníci jako Bill Haley, Little Richard a samozřejmě Elvis Presley.

Tři roky hrál na kytaru ve skupině Sputnici, poté vytvořil vlastní BB Kvintet a v roce 1963 se stal členem skupiny Karkulka. Ta se záhy přejmenovala na Olympic a v roce 1964 se Petr Janda stal jejím kapelníkem. V té době ale přicházela od liverpoolské řeky Mersey vlna nových ostrovních kapel v čele s Beatles, ze skupiny odešel ortodoxní rokenrolový zpěvák Miki Volek a Petr Janda se stal hlavním zpěvákem souboru. V roce 1964 začal rovněž komponovat (vůbec první byla Mary na text Františka Ringo Čecha), zprvu spolupracoval především s textujícím basistou skupiny Pavlem Chrastinou, posléze se textaři jeho písní stali Zdeněk Rytíř, Pavel Vrba, Zdeněk Brorovec či Miroslav Černý.

Nejznámějšími písněmi z dílny Petra Jandy z repertoáru Olympiku jsou namátkou Dej mi víc své lásky, Snad jsem to zavinil já, Krásná neznámá, Pták Rosomák, Želva, Dynamit, Kufr, Dědečkův duch, Bon soir, mademoiselle Paris, Otázky, Slzy tvý mámy, Okno mé lásky, Jasná zpráva a Osmý den.

Aktuální album Souhvězdí šílenců vyšlo loni v listopadu. V pořadí 18. řadové album skupiny vzniklo v Jandově nahrávacím studiu Propast. Poprvé se zde představuje Martin Vajgl, který se po náhlém úmrtí Milana Peroutky začal na koncertech Olympiku objevovat jako trvale hostující bubeník. Kapela pokřtila cédéčko spolu s fanoušky na vánočním koncertě v pražské Lucerně 6. prosince 2013.

Souhvězdí šílenců uchovává 14 novinek. Všechny melodie disku složil Petr Janda a 4 z nich také otextoval. V případě dalších deseti skladeb s ním jako textaři spolupracovali Eduard Krečmar, Karel Šíp, Aleš Brichta, Miroslav Černý a Michal Kolařík.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.