Smát se jako peruť anděla a opět putovat na jih. Vzpomínka na brněnského básníka Petra Hrbáče

5. listopad 2020

Ve středu 4. listopadu nás zastihla smutná zpráva o smrti Petra Hrbáče. Svůj vnitřní i vnější svět se básník, prozaik, hudebník a amatérský botanik pokusil před rokem přiblížit prostřednictvím básní a úryvků ze svých próz, které sám vybral pro vltavský Souzvuk. Pořadem také provází jeho autorský text, ve kterém nás seznámil s nejdůležitějšími motivy svého života a tvorby. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne.

Účinkují: Michal Bumbálek, Vladimír Hauser
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2019

V úvodu pořadu se básník vyznává: Vnitřní naslouchání a okouzlení. To jsou dvě klíčová slova, která vystihují, proč jsem se už v dětství pokusil psát. Samozřejmě jsem si postupně oblíbil různé básníky i prozaiky, zpočátku třeba romantiky nebo drsně přitažlivý svět povídek Jacka Londona, později rozsochaté líčení americké přírody u takového Robinsona Jefferse, ale vždy pro mě bylo prvořadé nutkání vyjádřit své vlastní pocity.

Čtěte také

Svět na mne totiž brzy začal doléhat mimořádnou silou a dlouho mne více oslovovaly třeba stromy nebo domy, s lidmi jsem se zdánlivě míjel. A pokud jsem si k někomu vytvořil citový vztah, vždy se jednalo o značný nápor na nervy oné partnerky nebo později spíše partnerů. Asi i proto jsem viděl i v neživých věcech někoho, s kým se mohu dorozumívat, polidšťoval jsem si je. A své dosti příznačné samotářství, které bylo asi i nepřiznaným strachem z možného citového zranění, jsem pěstoval opravdu nápadně, takže dosti brzy si spolužáci šuškali: „Ten Hrbáč je divnej.“ Anebo: „Je to blázen.“

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.