Petr Hora Hořejš, spisovatel, scenárista, publicista

15. prosinec 2015

Vzpomínáte si na chvíle, kdy se jen obtížně sháněl časopis Mladý svět? Nejen pro jeho tematicky odvážné a svižně napsané reportáže a rozhovory.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Často byl tehdejší „Mlaďák“ úzkoprofilovým zbožím, protože ho uvnitř zdobila textově a graficky výjimečná příloha – pravidelné Toulky českou minulostí, které psal novinář Petr Hořejš ukrytý pod pseudonymem Petr Hora.

Bohužel ve stínu Toulek dodnes zůstávají další knihy a originální projekty spisovatele, který přijal naše pozvání do úterní Telefonotéky. Na co všechno neměl Petr Hořejš čas pro psaní své historicko- popularizační ságy? V které části české historie se „tulák“ zastavil nejraději? A co nového mu přineslo například autorské setkání s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem? To jsou jen některé otázky, které zazněly v rozhovoru s Robertem Tamchynou

V rozhovoru s autorem „rozhlasových“ Toulek českou minulostí Josefem Veselým http://www.rozhlas.cz/toulky/oporadu/_zprava/rozhovor-s-petrem-horou-horejsem--851720 popsal Petr Hořejš, proč jeho monumentální literárně publicistické dílo skončí rokem 1918:

Myslím si, že po roce 1918 už začíná přece jenom současnost. A jsem si jist, že bude dlouho trvat, než se ty dějinné příběhy a hlavně jejich interpretace usadí a budeme moci říct: toto byla naše minulost. Myslím, že přehodnocení první republiky a následujících etap ještě čeká především na profesionální historiky. Já bych plul velmi na vodě. A je tu ještě jeden důvod. Už jsem velký kluk a nemyslím, že můžu všechno v životě stihnout.

Ona je to vlastně ještě součást přítomnosti, protože žije spousta svědků, a psát o současnosti... ...je někdy nebezpečné, ano. Palacký nejspíš dobře věděl, proč se svými Dějinami neskončil až ve své současnosti. Vám stejně budou říkat "Palacký 20. století..." To by bylo nezasloužené, protože mezi námi je velký rozdíl. On ty dějiny postavil, já se jen pokouším je moderním a populárním způsobem interpretovat pro běžné čtenáře. Čtu za ně hory literatury, na kterou by oni - byť mají třeba zájem o dějepis - neměli nikdy čas. Spíš než Palacký jsem servis.

Petr Hořejš (* 7. září 1938, Bratislava) je český publicista, scenárista, spisovatel, mj. autor historického cyklu (od roku 1979) Toulky českou minulostí. Vystudoval FF UK v Praze, katedru novinářství. Do roku 1970 se živil jako redaktor a nakladatelský pracovník.

Poté, co upadl v nemilost tehdejší politické vládě, psal pod pseudonymy (Petr Hora, Péťa Vařič a Péťa Rodič) novinářské sloupky a zároveň pracoval jako čerpač a měřič vodních zdrojů. V letech 1990–1991 byl ředitelem nakladatelství Albatros, 1991–1994 redaktorem Mladého světa, nyní ve svobodném povolání. V sedmdesátých a osmdesátých letech spolupracoval s Prázdninovou školou Lipnice. Je též spoluzakladatelem nadace Pangea a podílí se na obsahu osvětové kampaně Ligy proti rakovině.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio