Petr Hartman: Sociální demokraté a komunisté pomáhají vládnout trestně stíhanému premiérovi

13. listopad 2018

Mýlit se je lidské. Když má člověk štěstí, může svoji chybu napravit. Instalovat do čela vlády člověka, který čelí trestnímu stíhání, lze považovat za omyl.

Nasvědčuje tomu alespoň dosavadní průběh kauzy Čapí hnízdo. Vyšetřování je komplikováno tím, že se týká premiéra.

Petr Holub: Premiér před životním rozhodnutím

Andrej Babiš

Premiérův syn Andrej Babiš mladší prohlásil, že byl unesen na Krym, a že se tak stalo minimálně s vědomím jeho otce, Andreje Babiše staršího.

Citlivě to mohou vnímat policisté i státní zástupci. Například kvůli možnosti Andreje Babiše ovlivňovat personální obměnu na postu policejního prezidenta, šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů, nebo při změnách v tajných službách.

Zkrátka pro nezávislost vyšetřování by bylo ideální, kdyby Andrej Babiš premiérem až do definitivního ukončení celé kauzy nebyl a ani se jím nestal.

Většina politických stran a hnutí zastoupených ve sněmovně si to po volbách uvědomovala. Proto podmiňovala své zapojení do vyjednávání o vládě s hnutím ANO právě tím, že v jejím čele nebude Andrej Babiš. Sociální demokraté spolu s komunisty přesto pomohli šéfovi hnutí ANO usednout v čele vlády, která získala v Poslanecké sněmovně důvěru.

Sociální demokraté si další chybu nemohou dovolit

Od té doby se na veřejnosti objevila celá řada indicií, že Andrej Babiš měl s farmou Čapí hnízdo v době žádosti o dotaci více společného, než je ochoten připustit. Nejde tudíž o účelově vymyšlenou kauzu.

Ondřej Konrád: Není krize jako krize

Čapí hnízdo a premiér Andrej Babiš (ANO)

Srovnávat nesrovnatelné samozřejmě nelze. Ale přece jen se v úterý dopoledne leckomu musela vybavit vzpomínka na běh událostí z června před pěti lety.

Naopak mu teoreticky hrozí pobyt za mřížemi. Logicky dělá všechno proto, aby ve vězení neskončil. Snaží se prokázat svoji nevinu. Přitom do této kauzy zatáhl vlastní děti. Způsobem, který vypovídá o Babišově charakteru.

Zkrátka průběh vyšetřování kauzy Čapího hnízda názorně ukazuje, že instalace Andreje Babiše do křesla premiéra byla od sociálních demokratů a komunistů chyba. V těchto dnech by ji mohli odčinit.

Apolena Rychlíková: Kdo je tady nemocný?

Andrej Babiš mladší.

Včerejší premiéra nového dílu Zvláštního vyšetřování, které v režii Filipa Remundy a Víta Klusáka mapuje práci investigativců Slonkové a Kubíka ze Seznamu, vzbudila víc než jen zasloužený ohlas.

Konkrétně tím, že by se ve sněmovně připojili k opozičním stranám a vyslovili vládě nedůvěru. Otázkou zůstává, zda si vůbec připouštějí svůj omyl a zda ho chtějí napravit?

Třeba kvůli tomu, že ve stranických pokladnách nemají přebytek peněz a že se nevyhřívají na výsluní popularity u voličů. Budou proto zvažovat nebezpečí vyvolání předčasných sněmovních voleb. Zároveň by mohli přemýšlet o tom, že by s hnutím ANO mohli vládnout dál, ale s jiným premiérem z tohoto hnutí než s Andrejem Babišem.

Petr Hartman

Ostatně sociální demokraté to pokládali za zásadní podmínku v době, kdy o vzniku současné vlády začali vyjednávat.

To, že na ní netrvali, se jim nyní vrátilo. V době, kdy jsou prakticky ještě ve větší krizi, než byli pár týdnů po sněmovních volbách. Proto si další chybu už nemohou dovolit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.