Petr Hartman: Brexit ve stylu „jak vy k nám, tak my k vám“

8. leden 2019

Jak se budete chovat vy k nám, tak se my budeme chovat k vám. V tomto duchu se nesou přípravy na odchod Velké Británie z Evropské unie.

Konkrétně na variantu, že k odluce dojde bez vzájemné dohody. Zmiňovaný princip má zajistit normální fungování Britů v Česku a občanů České republiky na ostrovech.

Thomas Kulidakis: Nadešel čas lámání brexitového chleba

Brexit

Rozhodnutí britské premiérky vrátit debatu o brexitové dohodě do parlamentu je potřeba přivítat s úlevou.

Zkrátka, aby na konci března nedošlo k hromadnému stěhování národů. I když je to nadnesené tvrzení. Do pohybu by se nedaly masy lidí. Z Londýna do Prahy a naopak by teoreticky mohly putovat tisíce jedinců. Není to příliš pravděpodobné, zároveň nelze tuto věc úplně podcenit.

Důkazem může být aktivita české vlády. Ta připravila zákon, který má Britům umožnit žít v Česku za podmínek, na jaké byli dosud zvyklí. Na oplátku by totéž mělo platit pro občany České republiky za kanálem La Manche.

I když jen dočasně. Nemělo by to znamenat desítky let, ale spíše měsíce. Na uzavření dlouhodobých dohod by byl čas do konce příštího roku. Což relativně rychle uteče. Zvlášť v tuzemských podmínkách, kdy se většinou problémy řeší až na poslední chvíli a pod tlakem. Občané Česka žijící v Británii tak i nadále žijí v nejistotě, co je skutečně čeká.

Celní překážky a fronty kamionů

Jak se česká vláda připravuje na případný tvrdý brexit? Nastiňuje Aleš Chmelař

Brexit

Britský parlament se chystá na schvalování výstupové dohody z Evropské unie. „Šance jsou tak padesát na padesát procent,“ odhaduje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Jak je ale česká vláda připravená na případný takzvaný tvrdý brexit, tedy odchod Británie z EU bez dohody?

V tuto chvíli ani nemají zaručeno, že bude záležet pouze na schopnostech politiků obou zemí. Zatím totiž nelze vyloučit, že se premiérce Mayové přece jenom podaří prosadit dohodu dojednanou s Evropskou unií. V tom případě by nedošlo na tzv. tvrdý brexit, chcete-li na odchod bez dohody.

Postavení občanů Česka v Británii a naopak by bylo řešeno v rámci vyjednávání celé unie s britskými protějšky. Což neznamená, že by se Češi měli automaticky těšit na lepší podmínky, než jaké by jim mohly být vyjednány v případě dvoustranných dohod.

Jan Macháček: Kdo může za brexitový zmatek

Brexit

Když se dva lidé rozvádějí, jen málokdy se stane, že si řeknou: můžeme za to oba stejným dílem. K chybě, omylu i vině jsou třeba dva.

Při odchodu Velké Británie z Evropské unie však nejde jenom o to, zajistit českým občanům žijícím za kanálem La Manche i nadále pokud možno bezproblémový pobyt. Neméně důležité jsou podnikatelské vztahy. Británie patří k významným obchodním partnerům Česka. Proto by bylo příjemné, kdyby i v této oblasti nedošlo k zásadním změnám.

To však na rozdíl od pobytu občanů není příliš pravděpodobné. V případě tzv. tvrdého brexitu by zásada jak vy k nám, tak my k vám, patrně znamenala nejrůznější celní a jiné překážky. Ty by se neprojevovaly pouze v dlouhých frontách kamionů na obnovených hranicích, ale i dalšími komplikacemi, které by ztěžovaly vzájemný obchod.

Petr Hartman

Ten se přitom netýká tisíců jedinců, ale de facto všech občanů této země. Přitom vláda nemůže tento problém vyřešit stejně rychle a jednoduše, tak jak to udělala se zákon upravujícím práva britských občanů v Česku.

autor: Petr Hartman
Spustit audio