Petr Harazin o závislosti na alkoholu: Rodina i kapela mi řekly, ať se jdu léčit. Byl jsem naštvaný, teď jsem vděčný

21. únor 2021

Ve 14 letech založil kapelu, která dnes nese název Nebe a neodmyslitelně patří na českou hudební scénu. Je spoluautorem hitu Karla Gotta Srdce nehasnou, ale také člověkem, který překonal závislost na alkoholu a je ambasadorem projektu Suchej únor. Hostem pořadu Až na dřeň byl Petr Harazin.

Během pandemie koronaviru Nebe nekoncertovalo, ale o to víc skládalo, řekl v pořadu Až na dřeň hudebník Petr Harazin. „Máme toho složeného hodně. Postupně všechno nahráváme a letos máme v plánu vydat épéčko. Poslední deska nám vyšla v roce 2017, takže se na album hrozně těšíme.“

Petr Harazin byl jako dítě velmi stydlivý a nejraději sedával doma. Ostýchavost kompenzoval zpíváním. Později se začal učit na kytaru a ještě na základní škole založil kapelu, ze které se časem stalo Nebe. Před dvěma roky prošla jak kapela, tak především její frontman velkou zkouškou. Pití alkoholu se po dlouhých jedenácti letech vymklo kontrole a Petr Harazin na nátlak přátel a rodiny nastoupil do léčebny.

„Já paradoxně do 17 let lidmi, kteří pijí, pohrdal. Pak jsem to ale zkusil a opilost se mi zalíbila. V dubnu 2019 mi kapela i rodina řekly, že jestli je mám rád, půjdu se léčit. Tenkrát jsem byl naštvaný. Teď jsem jim vděčný. Sám bych nikdy do léčebny nezavolal,“ říká Petr Harazin. V léčebně hudebník strávil tři měsíce. Zpočátku přemýšlel, kde si najde tajnou hospodu, později ale šel do sebe, začal hodně číst, psát texty a dnes je přesvědčen, že život bez alkoholu zvládne.

Poslechněte si celý rozhovor Kateřiny Kubalové s Petrem Harazinem.

autoři: Kateřina Kubalová , jp