Peruánský sýr Ondřeje Kepky. Strašná pálivka!

13. březen 2015

Jsem studenokuchyňák, říká o sobě představitel Honzíka ze seriálu Arabela. Nedá dopustit na pomazánky.

Láska k pomazánkám u něj trvá od dětství. „Jezdili jsme na Slovensko do jednoho baráčku, jehož majitelka, rodinná kamarádka, vyráběla různé pomazánky. To byla doba, kdy se v obchodech ještě moc neprodávaly.“

Sám si je připravuje pořád. A nejraději si dělá Peruánský sýr. Připravit se ho naučil od svého kamaráda, peruánského kulturního atašé. Recept je až směšně snadný:

  • sýr (např. Lučinu) vytvarujte dokulata
  • kuličku pak vyválejte v nahrubo namletém pepři (třeba zeleném)

„Tomu říkají peruánský sýr. Je to strašná pálivka, ale zároveň je to skvělé!“ doporučuje dnes známý režisér a moderátor Nočního Mikrofóra.

Naopak si prý moc nepochutná na mase. „Nejsem masitý typ, ale nejsem vegetarián. Maso si dám rád, ale jen občas.“ A když už maso, dá si ho nejraději s omáčkou. „Snažím se je ale rušit, protože se to začalo projevovat na mé postavě,“ přiznává.

autoři: luh , Ondřej Kepka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.