Pepa Vojtek a výročí Kabátu

20. leden 2014

Ve svém středečním Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka krátce po 23. hodině dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byl zpěvák jedné z našich nejpopulárnějších skupin - JOSEF VOJTEK z kapely Kabát. Hovořili především o nadcházejících oslavách 25. narozenin Kabátu, k nimž před pár týdny vyšla výroční edice 2CD kompilace největších hitů Suma sumárum, doplněná o DVD s videoklipy a záznamem koncertního vystoupení v pražské Sportovní hale. To se uskutečnilo v rámci GSG Tour 2001.

Josef Vojtek se narodil 21. června 1965 v Teplicích. Od dětství hrál fotbal a vyučil se opravářem telefonů. V roce 1988 se stal zpěvákem teplické rockové skupiny Kabát, která později získala dvakrát Českého slavíka a bezpočet Platinových desek. Už mnoho let září Pepa Vojtek i jako muzikálová hvězda. Hrál či hraje například v Krysařovi, Hamletovi, Galileovi či ve Třech mušketýrech, stejně jako v muzikálech Angelika, Golem, Kat Mydlář a Mata Hari.

Skupina Kabát vznikla v roce 1983 v Teplicích, kde ji založili Milan Špalek (basová kytara, zpěv) a Tomáš Krulich (kytara). Posléze se k nim přidali Radek Hurvajs Hurčík (bicí nástroje) s Josefem Vojtkem (zpěv, foukací harmonika). Jako poslední definitivní sestavu doplnil Ota Váňa (kytara). V tomto obsazení funguje kvintet od roku 1989 dodnes. Od té doby se také počítá „regulérní“ existence skupiny.

Zpočátku působil Kabát pouze v Teplicích a okolí, jako klasicky lokální rocková kapela. Zlomovým bodem pro další vývoj byl rok 1991, kdy Kabátu vyšlo první album s názvem Má ji motorovou. Vzápětí následoval koncertní záznam Živě. Na základě příznivého ohlasu podepsala skupina exkluzivní gramofonovou smlouvu, která jí postupně přinesla alba Děvky, ty to znaj´, Colorado, Země plná trpaslíků, Čert na koze jel, Mega Hu, Go Satane Go, Suma sumárum/Best of (kompilace největších hitů), Dole v dole, Corrida a Banditi di Praga. Než se na trhu objevil výběr Suma sumárum bylo nejúspěšnějším albem Kabátu Colorado, kterého se prodalo bezmála 100 000 exemplářů.

V roce 2002 oslavila skupina Kabát deset let od vydání svého prvního alba a právě k této příležitosti vyšlo v listopadu onoho roku výběrové dvojalbum Suma sumárum. Již po měsíci prodeje byl tento dvojdisk platinový a dnes se jeho prodej pohybuje někde kolem hranice 135 000 prodaných kusů. K tomu se samozřejmě přidají ještě prodeje aktuální reedice, která se okamžitě po vydání dostala na přední místa žebříčku nejprodávanějších alb v České republice (tento přehled sestavuje týden co týden domácí pobočka mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI ČR).

V roce 2007 zastupovala skupina Kabát českou hudební scénu v eurovizní soutěži Eurosong v Helsinkách, ale do finále se tehdy bohužel nepropracovala.

Své 25. narozeniny oslaví skupina Kabát letos na podzim 13. září, a to open-air vystoupením na pražském Vypichu nazvaným Po čertech velkej koncert. Koncert se tedy odehraje pod stejným názvem a na sejném místě, na němž 12. září roku 2009 slavil Kabát své 20. jubileum. Vystoupení pod širým nebem tehdy navštívilo více než 60 tisíc diváků!

autor: Miloš Skalka
Spustit audio