Pečení chleba v lenorské peci má dlouhou tradici. Pekař Augustin Sobotovič teď hledá nástupce

25. srpen 2019

Vždy jednou do měsíce bývá roztopená obecní pec v Lenoře a u ní pro návštěvníky peče chleba, ale také lenorské placky s česnekem a housky Augustin Sobotovič a jeho pomocný tým.

„Tato pec je z roku 1834, takových pecí tady bylo víc. Jedna verze říká, že byly tři, a druhá verze tvrdí, že jich bylo pět,“ říká pekař Augustin Sobotovič. Pece byly veřejné a určené pro hospodyně, které si doma připravily těsto a pak společně pekly v jedné peci, aby se náklady na výrobu chleba snížily.

Pekař Augustin Sobotovič u pece

Tato tradice ožila v Lenoře v nové podobě na přelomu tisíciletí a od roku 2002 je s ní spjatý právě Augustin Sobotovič.

Narodil se před bezmála osmdesáti lety na Slovensku. Vyučil se pekařem, ale za svůj dlouhý život pracoval i v jiných profesích. Na pekařinu postupem života nezanevřel, naopak. Své pekařské žezlo chce ale nyní už předat dál a rozhlíží se po nástupci.

„Nepečeme jenom v Lenoře, ale žádají mě i jinde, například v Bavorově nebo Velešíně. To ale už v letošním roce kvůli zdravotním důvodům vzdávám. Osmdesátka na krku mi tvrdě zaklepala na dveře a zdraví se nelepší, naopak,“ konstatuje Augustin Sobotovič.

Čtěte také

Rád by proto našel někoho, kdo by pekařské řemeslo v Lenoře převzal. Podmínka však je, aby v tradici pokračoval poctivě.

„Je nasazená určitá laťka, musíte do toho dát prakticky celého sebe. Naučit se to, umět vytápět pec, zajistit si dříví a podobně. Tady se nedá koukat na hodiny s tím, že v tolik a v tolik chcete být doma. Tady se musí vše dostat do oka, do ucha, aby člověk věděl, jak co všechno funguje,“ dodává pekař.

Spustit audio

Související