Pavel Tomášek: Poslední večer, kdy Amerika poslouchala Obamu

13. leden 2016

Americký prezident Barack Obama přednesl svůj poslední projev o Stavu unie. Vyzval národ, aby čelil výzvám budoucnosti tím, že odmítne strach a obavy a přivítá nevyhnutelné změny, které zemi mohou obohatit a posunout kupředu.

Obama nabídnul Američanům vizi, která je v ostrém kontrastu s tím, co lidé slyší od republikánských kandidátů. Například Donald Trump líčí Ameriku jako rozpadající se zemi na pokraji kolapsu.

Podle šéfredaktora serveru Aktuálně.cz. Pavla Tomáška, experta na USA, chtěl Obama zachránit svůj politický odkaz. „Byl to poslední večer, kdy Amerika poslouchala naplno Obamu. V následujících měsících bude poslouchat republikánské a demokratické kandidáty na prezidenta,“ vysvětluje Tomášek.

New York Times si všímají toho, že se prezident Obama snažil vykreslit nadějeplný obrázek svých sedmi let ve funkci, ale zároveň připustil, že se mnozí Američané cítí odstřihnutí od politického i ekonomického systému, který považují za zmanipulovaný a nefér.

„Obě hlavní politické strany se natolik polarizovaly a odvrátily jedna od druhé, že je velmi obtížné cokoliv rozumného prosadit,“ říká Tomášek. Obama podle něj přesně upozornil na problémy, které zemi trápí.

„Volební obvody jsou nakresleny velmi účelově. Jedna či druhá strana mají dopředu jisté zvolení svého kandidáta. Kvůli tomu nejsou tito kandidáti nuceni ke kompromisním postojům.“

Šéf Bílého domu akcentoval boj s klimatickými změnami. Globální oteplování je podle něj už prokázaný fakt.

„Republikáni jsou velmi ostře proti jakýmkoliv opatřením, které ohrožují uhelný průmysl. Těžko u nich projdou zákony, které by výrazně podpořily rozvoj obnovitelných zdrojů energie,“ nevěří Tomášek, že by Obamova slova padla u republikánů na úrodnou půdu.

Podle Tomáška má naopak šanci přežít reforma zdravotnictví nazývaná ObamaCare. Republikáni si uvědomují, že podle statistik je úspěšná.

„Výrazně se zvýšil počet Američanů, kteří mají zdravotní pojištění. Rovněž se daří snižovat růst nákladů na zdravotnictví,“ vysvětluje Tomášek.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio