Pavel Sladký hodnotí ceremoniál Českého lva: Trochu prkenné, pouze děkovačky

24. březen 2019

K těm, kteří pozorně sledovali slavnostní večer udílení cen Českého lva, patřil filmový publicista Pavel Sladký. A jak říká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou, ohledně vítězného filmu se strefil na 50 procent – tipoval filmy Všechno bude a Jan Palach. Co mu ale na slavnostním večeru chybělo?

„Jednou z věcí, kterou jsem trochu na Českém lvu postrádal, je, aby se někdo z oceněných tvůrců postavil za oceněné téma,“ říká s tím, že to se stalo pouze v případě minuty ticha za oběti v souvislosti s oceněným televizním projektem Dukla 61.

Nesloužím režiséru, ale filmu, říká Jan Mattlach

Jan Mattlach

Nikdo z filmařů nechce natočit špatný film. To jsou slova renomovaného střihače a člena České filmové a televizní akademie Jana Mattlacha. Všechny filmy, které vznikly, mají podle něj právo na život. A to je také smyslem Českého lva – oslavný večer a zároveň propagace filmu.

V ostatních případech diváci mohli slyšet pouze děkovací řeči producentům, spolupracovníkům, rodinám a nikdo se neodhodlal k nějakému společensko-angažovanému projevu.

Kritikou nešetří ani na adresu moderátora večera Václava Kopty. „Je pravda, že mu někteří z předávajících dvakrát nepomohli,“ říká s tím, že z večera nebylo zřejmé, kdo z předávajících vstupuje do dialogu s Václavem Koptou a kdo mluví sám za sebe. „Místy mi to připadalo prkenné, rozhodně ne vtipné,“ dodává.  

Potěšený je naopak například tím, že herečka Jenovéfa Boková získala cenu za hlavní roli, kterou ztvárnila ve filmu Chvilky. Za tu samou roli navíc získala i cenu České filmové kritiky.

„Podání dívčího zrání a setkávání se s lidmi, kteří jsou hlavní hrdince blízké, to je něco, co dokázala Jenovéfa Boková vyjádřit,“ říká.

Související