Pavel Maurer

13. leden 2010

V životě je velmi rád zamilovaný a do jídla se snaží zamilovávat každý den - gurmet a gurmán Pavel Maurer, zakladatel a vydavatel jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, Maurerova výběru Grand Restaurant, si ve středečním Dopoledním Radiožurnálu s moderátorkou Hankou Shánělovou povídal nejen o tom, které jídlo má nejraději, ale i o svém desateru rad, jak poznat dobrou restauraci, nebo jak se k němu chovají v restauracích, které hodnotí. Ve čtvrtek 14. ledna bude hostem zpravodajka ČRo v Rusku Lenka Kabrhelová.

Jídlo, které se zatím v životě Pavla Maurera nikomu nepodařilo překonat, není rafinovaná delikatesa francouzské nebo thajské kuchyně, ale okurková omáčka s knedlíkem, kterou mu v dětství připravovaly maminka a babička.

Potvrdil tak, že o tom, co je skutečně dobré jídlo, může rozhodovat i mnoho velmi subjektivních faktorů, jako je právě třeba vzpomínka z dětství. V hodnocení restaurací, na jejichž základě sestavuje svůj výběr nejlepších restaurací u nás, se však snaží být maximálně nezávislý. A pomáhá mu v tom podle jeho slov například i to, že si jídla, která si v hodnocených restauracích objedná, vždy platí sám.

"Celý projekt je postaven nejen na mém názoru, ale na názoru velké skupiny nezávislých hodnotitelů, kteří můžou po celé republice posílat své hlasy po telefonu nebo pomocí internetu," vysvětluje Pavel Maurer a dodává: "Můj hlas je jen jeden z třeba tisíce hlasů, které o restauracích rozhodují."

Letošním hodnocením prošlo 511 restaurací, ve kterých téměř 500 nezávislých hodnotitelů při konzumaci utratilo celkem kolem 7,5 milionu korun.

Pavel Maurer je také autorem gurmánského desatera, které by mělo fungovat jako pomůcka při rozpoznávání dobré restaurace. "Orientuji se už podle toho, jak restaurace voní na ulici," přibližuje jedno z pravidel autor gurmánského průvodce a doplňuje, že dobré je při návštěvě restaurace používat všechny smysly nebo se dívat na tabule, kde je křídou napsáno denní menu.

Pavel Maurer přiblížil i další pravidla ze svého desatera. Dozvíte se tak například, proč je při návštěvě restaurace dobré navázat vztah s číšníkem a všímat si i prostředí, v němž jídlo konzumujeme.

Odborník na gastronomii v Česku také vysvětlil, jaký je rozdíl mezi označením gurmet a gurmán nebo jak je jeho projekt hodnocení tuzemských restaurací zabezpečen proti případnému nepoctivému posílání falešných hlasů. A při poslechu záznamu celého rozhovoru se také dozvíte, co si Pavel Maurer myslí o oblíbeném televizním pořadu Zdeňka Pohlreicha Ano, šéfe!

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Maurerem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio