Pavel Kosatík: Zemanovy výroky jsou bez znalosti věcí

5. únor 2015

Podle Miloše Zemana byl spisovatel Peroutka fascinovaný nacismem. Sdružení Feridnanda Peroutky chce po prezidentovi důkaz jeho tvrzení. Anebo omluvu.

„Výrokem o Peroutkově fascinaci nacismem naše hlava státu jen potvrdila svůj opakující se rituál. Z neznámého důvodu prezident nastoluje témata, která jsou řečená nekompetentně a bez znalosti věci,“ diví se spisovatel Pavel Kosatík.

Bylo by dobré, kdyby Zeman přicházel s tématy, které by posunovaly naší společnost dopředu. „Takhle se ale vracíme do minulosti. Musíme znova řešit to, co už bylo vysvětleno.“

Peroutka nacista?

Podle publicisty je naprosto vyloučeno nařknout Peroutku z čehokoliv, co by se podobalo nacismu. „To je, jako kdybyste se rozhodla, že za nacistu prohlásíte Masaryka nebo Karla Čapka,“ uvažuje.

Kosatík dál obhajuje Peroutku jako odpůrce nacismu. Zdůrazňuje, že je až „bláznivé“ podezírat ho z antisemitismu.

Vytržení z kontextu

Let My People Live, konference, Miloš Zeman

„Jsme v rovině, kdy je všechna kritika vůči židům automaticky chápána jako antisemitismus. To je ale obrovská chyba, obzvlášť když se jedná o dobu před holokaustem.“

Výroky Ferdinanda Peroutky jsou prý vytrženy z kontextu. A lidé, kteří ho z antisemitismu nařkli, nemají ani představu, co bylo v té době jeho měřítkem.

Má výrok logiku?

Podle Kosatíka ne. „Ten člověk celý život psal o židech kladně. Stýkal se s nimi, měl manželku židovku. Židé byli jeho nejlepší přátelé a byl jedním z prvních Čechů, který publikoval Franze Kafku. Je nesmysl podezírat ho z nenávisti vůči židům.“

Nazvat někoho antisemitou je silná káva. A to si asi uvědomil i prezident Zeman. Proto asi také hned potom, co řekl, že Peroutka selhal, přiznal, že si ho i váží. „To nemá logiku.„Na tom je právě vidět, jakým nezávazným rétorem prezident je. Že ta slova nemají žádnou hodnotu,“ uzavírá Kosatík.

Jak hodnotí Pavel Kosatík naší mediální scénu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Pavel Kosatík , zis , Lukáš Pohl
Spustit audio