Pavel Kosatík: Spor Orbán-Soros je mnohem hlubší!

11. duben 2017

Proč stojí maďarský premiér Viktor Orbán proti svému rodákovi a americkému miliardáři Georgovi Sorosovi a jeho Středoevropské univerzitě?

„Je to hodně zajímavá kauza, která klame tělem,“ tvrdí spisovatel Pavel Kosatík. Někdo si prý pomyslí, že se přece nic nestane, když bude o jednu univerzitu v Evropě míň.

Zákon jen proti jedné instituci?

„Tady jde ale o princip. Sorosova univerzita je symbol liberálního myšlení střední Evropy.“ Liberální směr by se prý měl podporovat a ne likvidovat.

Maďarsko se podle Kosatíka v posledních letech soustředí na nacionální uzavírání země do svého nitra, vytváří si izolované mikroklima. Maďarský parlament teď schválil novelu vysokoškolského zákona, podle kterého v zemi nesmí působit univerzita, která má jinde sídlo a jinde kampus. To se v Maďarsku „hodí“ pouze na jednu, Středoevropskou univerzitu.

„Když se jakýkoli zákon týká pouze jedné instituce a moc se vydá cestou omezení jednoho subjektu, je třeba zbystřit,“ varuje Kosatík. Pokud chtějí zkomplikovat život pouze jedné škole, je to nebezpečné i pro demokracii a zemi to prý vede ještě k větší izolaci.


Filantropická činnost George Sorose má mnoho kritiků. Ti nejhlasitější tvrdí, že jeho bohatství pochází ze spekulačních obchodů. Je taky známý jako odpůrce tržního principu ekonomiky.

Je to osobní?

Proč Viktoru Orbánovi ale Soros doopravdy vadí? Prý je to už osobní spor dvou mužů, který pramení z obav premiéra, že se miliardář snaží svrhnout jeho vládu. Taky prý Soros financuje migraci uprchlíků do Evropy, která (nejen) Maďary hodně trápí.

„Podobnou rétoriku jsem už ale slyšel i z úst některých našich politiků a i z Hradu. Ale taková prohlášení přece nemohou jen tak plynout, musí být podloženy důkazy. Teď, v naší post-pravdivé společnosti si ale každý povídá, co chce a co mu zrovna vyhovuje.“

Čtěte také

Soros v Praze?

Do maďarského sporu se ale před časem vložila i Praha, která zvažuje nabídnout Sorosovi přestěhování univerzity k nám. Vlastně by šlo o návrat, protože její sídlo bylo celých pět let po roce 1991 v Praze. „Tehdy ji ale vystrnadila vláda Václava Klause. Zatím je to ale předčasné. Vedení školy se snaží vyjít vstříc a nenechat se ze země vyhnat. Říkám to hlavně proto, že jim držím palce a nejsem sám. Dost příznivců mají i tady,“ dodává Kosatík.

autoři: lup , Pavel Kosatík , zis
Spustit audio