Pavel Kosatík: Pravdu Václav Havel nefetišizoval. Nechával lidem nakouknout pod sukni

17. prosinec 2021

Jak souvisí láska s pravdou? A jak s demokracií? A proč je podle publicisty příhodné, že výročí Václava Havla jako symbolu demokracie přichází právě teď?

Premiér Andrej Babiš dnes předá svou moc Petru Fialovi. Co čekat? „Byl bych rád za obnovu standardních demokratických poměrů, které byly populistickým vládnutím otřeseny, přiznává v pořadu Jak to vidí... spisovatel Pavel Kosatík.

Lidé podle něj totiž ztratili důvěru v systém. Politika se jim příliš odcizila. Není pro ně transparentní. Pokud vám člověk, který je u moci, nedovolí nahlédnout tzv. pod sukně, nejde o demokracii. Podívejte se, jak to dělal Václav Havel.

Otevřenost: Havlův trademark

„Havel si z otevřenosti učinil doslova trademark veškeré své činnosti.“ V 70. letech, kdy byl útlak nejtvrdší a kdy se jiní uzavírali do soukromí nebo emigrovali, Havlovi učinili protikrok.

Otevřeli svoji domácnost přátelům, i když věděli, že mezi nimi budou i nepřátelé. Stálo jim to ale za to riziko, protože věděli, že každé tajemství v demokracii znamená tendenci k nesvobodě.“ Život v pravdě byl pro Václava Havla naprosto klíčový.

Úcta k člověku

Často byl kritizován, že až fetišizuje slovo pravda. A že se považuje za jejího nadřazeného nositele. To ale bylo špatně pochopeno. On mluvil o vnitřní pravdivosti. Tedy jak člověk zachází sám se sebou. Jestli je pravdivý sám k sobě.

Čtěte také

Víme, že Václav Havel vznášel vysoké mravní nároky na ostatní. Ale kritický dokázal být i sám k sobě. A ne vždycky to unesl. Jsme koneckonců jen chybujícími lidmi. V principu si ale za svými vysokými požadavky stál.

Nejcitovanějšímu výroku o pravdě a lásce vítězící nad lží a nenávistí by se ale podle Pavla Kosatíka určitě bránil. Byl to náhodný revoluční slogan. Láska tam ale není nadarmo. Aby totiž člověk mohl fungovat jako demokrat, nesmí mu být lidi lhostejní. Musí být schopen je mít rád, i přesto jací jsou. A to je docela těžké, uzavírá Pavel Kosatík.

Další témata rozhovoru: osobnost a myšlenky Petra Uhla a jeho poslední publikace; knižní novinka Tomáše Halíka; v čem nám chybí Václav Havel.

Spustit audio

Související