České Vánoce. Komedie o zvěstování ze zapadlé české hospody plná vánočních koled

11. prosinec 2022

Co se stane, když zpráva o Božím narození dorazí do zapadlé hospody uprostřed české kotliny? Svérázná, poetická a břitce vtipná adaptace betlémského příběhu čerpá na jedné straně z tradic lidového barokního divadla, na straně druhé s humorným nadhledem reflektuje postoje většinově ateistické české společnosti, která Vánoce již dávno nevnímá jen jako svátky narození Páně. Rozhlasová verze legendární divadelní inscenace Jiřího Janků, kde jsou herci zároveň muzikanty i zpěváky.

Osoby a obsazení: Hanuš Bor (pastýř), Vasil Fridrich (čert), Eva Nádaždyová (anděl), Zdeněk Velen (starosta), Veronika Janků (starostová), Jaroslav Slánský (hospodský), Kateřina Lojdová (Manča), Lucie Pernetová (Fanča), Lenka Zbranková (Anča), Lukáš Jurek (Franta), Ondřej Kavan (Tomek), Lukáš Homola (Janek)
Napsal: Jiří Janků
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvukový mistr: Dominik Budil
Hudba: Tomáš Kořének
Režie: Petr Svojtka
Natočeno: v roce 2019

Venku je zima a škaredě, že by ani psa nevyhnal. A v hospodě kdesi uprostřed české kotliny se večer jako obvykle nekonečně vleče. Nic, co by vytrhlo z nudy. Nic, co by stálo za povšimnutí. Až do okamžiku, než se objeví udivený pastýř a vzápětí dva prazvláštní hosté, anděl a čert, aby každý po svém vyložili místním velikou novinu: v městě Betlémě se narodilo děťátko. A alespoň podle anděla je to Spasitel, Boží syn.

Co tahle zpráva znamená a jak s ní naloží trochu pohodlní, trochu vykutálení obyvatelé vesnice, pro které se evangelium brzy smrskne na prostší otázku: Budeme z toho něco mít?

Kultovní inscenace

Právě tak začínají České Vánoce, svérázná adaptace betlémského příběhu, čerpající na jedné straně z tradic lidového barokního divadla, na straně druhé reflektující postoje většinově ateistické české společnosti, která Vánoce již dávno nevnímá jen jako svátky Božího narození.

Ze spojení zdánlivě nesourodých inspiračních zdrojů se zrodila dnes již kultovní inscenace, která baví, dojímá a někdy trochu dráždí diváky už dvě desítky let. Autor Jiří Janků společně s režisérem Petrem Svojtkou základní myšlenku poprvé uplatnili se souborem CD94, aby ji v roce 2003 rozvinuli v jevištní tvar, který je s dílčími  proměnami v hereckém obsazení hrán střídavě na různých scénách bez přestávky dodnes.

Originální rozhlasová adaptace

Petr Svojtka je podepsán i pod rozhlasovou realizací Českých Vánoc. Pro ni převzal herecké obsazení (v divadle alternované) a také základní princip hudebního provedení, kdy interpreti nejen mluví, ale také hrají na nejrůznější nástroje a zpívají.

Text, ale i herecký výraz bylo třeba do jisté míry přizpůsobit nárokům zvukového záznamu. Nová inscenace tak není pouhým odrazem divadelního představení, ale originální adaptací zohledňující specifika rozhlasového tvaru.

A protože Vánoce jsou časem pokoje a dobré vůle, zazáří v Českých Vánocích pro vesničany přes všechnu jejich vychytralost, malověrnost, lenost a škudlilství nakonec hvězda od Betléma.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související