Paul McCartney oslavil 70. narozeniny

2. duben 2015

Ve druhé hodině nedělního Nočního proudu se Miloš Skalka věnoval jedné z největších žijících osobností světové populární hudby – a sice siru PAULU McCARTNEYMU. V předvečer Paulových 70. narozenin zazněly na Regině jeho nejzajímavější nahrávky, ať už s Beatles nebo poté ze sólové dráhy. A protože se autor pořadu v roce 2004 s Paulem sešel v Curychu k osobnímu rozhovoru, prozradil i to, co se nepíše v encyklopediích.

Paul McCartney se narodil 18. června 1942 v Liverpoolu v rodině s irskými předky a spolu s bratrem Michaelem (pod pseudonymem Mike McGear se prosadil ve skupině The Scaffold) byli vychováváni v katolické víře. Když bylo Paulovi třináct, jeho matka zemřela na rakovinu prsu. Táta mu v dětství koupil první kytaru a protože sám hrával v jazzové kapele na trubku a klavír, dával Paulovi první hudební lekce.

Historie skupiny The Beatles se začala psát v roce 1957, kdy se na pouti v anglickém Wooltonu Paul seznámil s Johnem Lennonem, který ho přizval – jako kytaristu - do skupiny Quarrymen. Tímto okamžikem vznikl snad nejslavnější autorský tandem všech dob. Lennon a McCartney začali horečně spolupracovat na psaní písní a za první dva roky jich složili kolem stovky. Paul mezitím velmi dobře prospíval ve škole, rychle se naučil německy i španělsky, ale přece jenom dal přednost muzice. Namísto dalšího studia začal vystupovat se skupinou po celé Británii.

Miloš Skalka v rozhovoru s legendárním Beatlem Paulem McCartneym, Curych, 2004

Na podzim roku 1958 se skupina Quarrymen přejmenovala na Johnny & The Moondogs a o rok později na The Silver Beetles. V roce 1960 pak zvolila definitivní název The Beatles. Což je slovní hříčka - beetle znamená brouk, beat znamená tlukot, tep. Krátce poté získali Beatles angažmá v Hamburku a protože je opustil basový kytarista Stuart Sutcliffe, ujal se jeho nástroje dříve levoruký kytarista, a nyní levoruký basista Paul.

Ve skupině působil McCartney až do jejího rozpadu v roce 1970. Po smrti manažera skupiny Briana Epsteina se navíc stal jakýmsi nepsaným kapelníkem a především nejaktivnějším členem souboru. I když všechny písně Beatles, na nichž se autorsky podíleli Lennon a McCartney byly podepsány oběma hudebníky, časem vyšlo najevo, že mnohé skladby byly záležitostí jen jednoho z nich. Mezi nejkvalitnější a současně nejznámější písně, které napsal Paul McCartney v éře Beatles, patří Can't Buy Me Love (1964), Eleanor Rigby (1966), ale především Yesterday (1965) a Hey Jude (1968).

V dubnu 1970 Paul McCartney veřejně oznámil, že skupinu Beatles opouští (přestože kapela de facto neexistovala už od roku 1969). Ostatní členové kvarteta jej následovali a začali se věnovat vlastním projektům. V roce 1971 založil Paul McCartney skupinu Wings, která o dva roky později vydala patrně své nejlepší album Band on the Run.V polovině 80. let spolupracoval McCartney se Steviem Wonderem (Ebony and Ivory), nebo Michaelem Jacksonem (The Girl is mine, Say, say, say).

V roce 1997 byl Paul McCartney povýšen britskou královnou Alžbětou II. do rytířského stavu, z Paula McCartneyho se tedy stal Sir Paul, a je právem považován za jednoho z nejvýznamnějších hudebníků 20. století. 6. června roku 2004 se poprvé – a zatím naposledy – představil se svým souborem v Praze.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.