Pátračka skončila, ať žije Vražedné léto! Pozor, máte se ještě na co těšit

30. srpen 2019

Živě hraná detektivka uzavře na Dvojce tři měsíce plné vyšetřování. Přímo v legendárním karlínském studiu A držíme pro 50 posluchačů místo, aby na přímý přenos dohlédli!

Závratných 120 tisíc korun vyhráli v devíti týdnech během července a srpna posluchači v soutěži Pátračka. Každý týden jsme odeslali metr knih a na konci měsíce jednoho ze soutěžích odměnili zájezdem do Londýna pro dva.

Soutěžte a vyhrajte metr knih!

Na celý červenec a srpen se vysílání proměnilo ve vyšetřovací stanici. Do hry „Pátračka“, kde posluchači na základě indicií poznávali tajemnou postavu spojenou s detektivními romány, přišlo 12 000 správných odpovědí! Pomohl tomu nejen charismatický hlas Pavla Rímského, ale i zpracování indicií, které pro stanici připravil laureát ceny Magnesia Litery Petr Stančík. Nejvíce správných odpovědí dorazilo, když jsme pátrali po legendárním Sherlocku Holmesovi nebo exotickém soudci Ti. Šedé mozkové buňky radiovyšetřovatelů naopak potrápil trochu pozapomenutý hrdina Karla Čapka komisař Mejzlík (i proto jsme na 28. září pro tápající detektivy připravili „Dva případy komisaře Mejzlíka“).

Nezoufejte, ještě se pokračuje!

Během astronomického léta, pro letošek Vražedného, stanice nabídla (a ještě nabídne) téměř 30 her s detektivní zápletkou. Velký ohlas posluchačů měly klasické kusy od  A. Christie, G. Simenona, G. K. Chestertona, A. C. Doylea nebo třeba v řadě Hra na neděli znovu uvedená seriálová dramatizace románu Umberta Eca „Jméno růže“. Právě tuto řadu ještě čeká premiéra třídílné série „Vraždy jako z pohádky“, kterou pro rozhlas napsal a režíroval Petr Vodička. Do hlavní role vyšetřovatele zkoumajícího český venkov poetickým pohledem spisovatele - amatéra obsadil vynikajícího Viktora Preisse, skvěle mu sekunduje Martin Písařík.

Natáčení detektivky Vraždy jako z pohádky, Petr Vodička

Silné tituly nabízí i každý den vysílaná četba na pokračování. V září se bestsellerista Michal Sýkora a oblíbená hrdinka komisařka Marie Výrová vystřídá s premiérovou četbou z knihy Ivo Hudečka „Netuctový případ a  Zločin v nočním expresu“. Jeho stylový vyšetřovatel potěší zejména příznivce Nicka Cartera či Charlieho Mortdecaie.

Na 21. září se chystá se vražda v přímém přenosu

Vrcholem Vražedného léta je bezesporu živě hraná dramatizace. „Po skoro sedmdesáti letech jsme se k této atraktivní, ale mimořádně adrenalinové disciplíně vrátili. Po „Cestě na Měsíc“ od Julese Verna a „Sherlocku Holmesovi ve státních službách“ jsme pro vás přichystali lahůdku v podobě nového zpracování hororové novely skotského spisovatele Roberta Louise Stevensona „Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda“ říká šéfredaktor stranice Ondřej Nováček. Živou hru uvede stanice pod mírně pozměněným názvem „Podivný odkaz Dr. Jekylla a pana Hyda“ v sobotu 21. září od 20 hodin.

Režie vlastního scénáře se chopil Vít Vencl, v poněkud překvapivé úloze se, kromě jiných, představí Viktor Preiss. Vysílání můžete nejen poslouchat v rádiu, ale také sledovat videostream. Dvojka navíc nabízí mimořádnou příležitost – účastnit se vysílání přímo v karlínském rozhlasovém studiu. Čestnou pozvánku pro dva získají posluchači, kteří zareagují ve vysílání na píseň inspirovanou slavným příběhem. Klíčovým signálem bude „Dr. Jekyll a Mr. Hyde“ od Mira Žbirky. Podrobnosti k soutěži už brzy uslyšíte v našem vysílání.

Spustit audio