Pastýřka a kominíček. Známý příběh Hanse Christiana Andersena o lásce, která je zázračná

22. srpen 2021

Spisovatel Hans Christian Andersen probouzí postavičky ve své pracovně. Povídá si s nimi o tom, co mají společného s lidmi a co naopak. Starožitným figurkám je smutno z toho, jak málo času mají lidé na světě a jak moc jej přitom promarní, aniž by si to sami uvědomili.

Účinkují: Daniela Kolářová, Jiří Ornest, Ota Sklenčka, Miloš Kopecký a Zdeněk Řehoř
Napsal: František Pavlíček
Dramaturgie: Eva Košlerová
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Jan Berger
Natočeno: 1981

Když spisovatel odejde, začnou si spolu kominíček a pastýřka Karolínka povídat jinak, než se bavili doposud. Vedou řeč o lásce. Do jejich hovoru se ale vloží věčně nazlobený seržant. Chce, aby se vnučka ctihodného mandarina za něj provdala. Byla s ním přeci zasnoubena. A seržant je na příborníku vyřezán z toho nejvzácnějšího mahagonového dřeva? Pastýřka Karolínka se však rozhodne pro svou lásku prchnout s kominíkem a schovat se na střeše. Pozorují spolu hvězdy, moře a celý širý svět. Jenže pak se pastýřce zasteskne po pokoji, po domově. Dokáží se obě postavičky vrátit zpátky? A jak to dopadne se svatbou?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio