Pastýř stvoření. K osmdesátinám Erazima Koháka

19. květen 2013

Portrétní dokument zprostředkovává českého filozofa skrz jeho bohatý a statečný život i názory, které spojuje přesvědčení, že člověk je „pastýř stvoření“, a proto má zodpovědnost za sebe i za ostatní a za všechnu živou přírodu. Na základě této odpovědnosti proto Kohák po celý život jedná. Vyučuje, píše články a knihy, aby splatil ten zázrak, že přežil válku, únor 1948, odchod do exilu, že mohl vystudovat a po roce 1989 se vrátit zpět do vlasti.

Dokument umožní posluchačům prostřednictvím reportážního mikrofonu návštěvu v panelovém bytě manželů Erazima a Dorothy Kohákových v Praze-Chodově. Tam profesor Kohák vypráví o svém životě. O svém otci, žurnalistovi a filozofovi, který se mu stal příkladem nejen svou profesí, ale i svými postoji.

Perzekuce za války i po ní

Za války byli rodiče Erazima Koháka v odboji a poté oba v koncentračních táborech. Za podobné situace v období února 1948 byla rodina nucena uprchnout přes hory do exilu – nejprve do Německa, poté do Ameriky. I tady byl otec, pracující později pro Rádio Svobodná Evropa, synovi vzorem svým prohlášením: „Nešel jsem do exilu, abych dělal kariéru.“

Erazim Kohák se proto v roce 1956 rozhodl studovat filozofii, aby po návratu do svobodné vlasti, v nějž pevně věřil, mohl být co nejvíce platný svým spoluobčanům. Ihned po roce 1989 se skutečně vrátil a začal vyučovat na pražské filozofické fakultě, působit jako publicista a vydávat knihy. Za jeden ze svých hlavních cílů si stanovil vrátit do povědomí odborné i laické veřejnosti tradici českého filozofického myšlení.

Život v lesích

Pořad vypráví také o privátním osudu Erazima Koháka, který jej na čas zavedl do lesů amerického státu New Hampshire, kde při světle petrolejky začal psát svou první filozofickou knihu The Embers and the Stars.

Dramaturgie: Lenka Svobodová
Režie: Radim Nejedlý
Mistr zvuku: Lukáš Dolejší
Premiéra: 19. 5. 2013

Spustit audio

Související