Parkování ve Zlíně od listopadu zdražuje, přibudou také nové placené zóny

1. listopad 2021 10:28

Lidé zaplatí od 1. listopadu více za parkování ve Zlíně. Sazby budou vyšší podle vzdálenosti od centra.

V centru Zlína se od listopadu zvýší na třech z šesti parkovišť sazba za parkovné. Více zaplatí řidiči využívající parkoviště nad tržnicí, v Gahurově ulici a u divadla.

Zatímco nyní se nad tržnicí a v Gahurově ulici za první hodinu parkování neplatí, nově bude první půlhodina zpoplatněna pěti korunami a druhá deseti korunami. U divadla se místo deseti korun za prvních 30 minut bude platit 20 korun, za druhou půlhodinu 40 korun, nyní je to 30 korun. Za další hodinu to bude 80 korun, dosud to bylo 50 a 60 korun.

O několik korun se změní sazby na místech, kde se mohou využívat parkovací automaty.

Přibudou také nové placené zóny. Zpoplatněné parkování bude nově například na náměstí T. G. Masaryka, v ulicích Lorencova, Lešetín a na třídě T. Bati v centru města.

V Lorencově ulici a Lešetíně se bude platit za 30 minut šest korun, do hodiny 12 korun a za další dvě hodiny 24 korun. Na náměstí TGM vyjde první půlhodina na šest korun, za tři hodiny to bude 12 korun. Na třídě T. Bati bude sazba vyšší, do půl hodiny 12 korun, do hodiny 24 korun a další dvě hodiny 36 korun. Stejná výše bude od listopadu platit i v ulici Zarámí.

Na Sadové se zvýší cena za první půlhodinu z 20 na 30 korun, hodina bude stát stejně, a to 60 korun, další hodina 84 korun, nyní je to 80 korun.

Jak uvedl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer, radnice vydala nový sazebník mimo jiné kvůli modernizaci parkovacího systému, po které lze platit za parkování přes aplikaci. Druhým aspektem pro změnu sazeb byla obsazenost parkovišť a parkovacích míst.

Parkoviště Zlaté jablko

Od listopadu rozšířilo svou kapacitu parkoviště ve zlínském obchodním a zábavním centru Zlaté jablko. Pro veřejnost se otevřelo další podzemní patro, čímž přibyde dalších dalších 30 parkovacích míst. Parkoviště nabízí téměř tři sta parkovacích míst a patří k největším ve městě. Otevřený byl na konci roku 2007.

Na parkovišti byl také instalován nový parkovací systém s monitoringem volných parkovacích míst pomocí kamer. "Součástí jsou i speciální displeje, které budou v každém patře informovat o volných a obsazených místech a navigovat tak řidiče," uvedl ředitel Zlatého jablka Jiří Kratochvíl. Osm desítek kamer podle něj přispěje také ke zvýšení bezpečnosti v parkovacím domě.

Modernizace parkovacího domu stála přes tři miliony korun. Dělala se také obnova všech povrchů a výmalba. "Od zahájení provozu parkovacího domu jsme vůbec poprvé upravili ceník parkování. Částku za první a následující hodiny jsme sjednotili. Vyjde tak řidiče na 20 korun za každou hodinu," uvedl Kratochvíl. Dosud dávali řidiči v čase, kdy se platilo parkovné, za první hodinu deset korun, za další hodinu 20 korun.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související