Pardubické zápasy v televizi nekomentuji, fanoušci mají pocit, že jsem zaujatý, říká David Pospíšil

10. listopad 2022

David Pospíšil je bývalý pardubický hokejista, který je dnes podnikatelem, zastupitelem, ale také hokejovým expertem České televize. Bruslit začínal podobně jako řada malých chlapců s tatínkem a dědečkem na zamrzlých rybnících. Na hokejový nábor šel spolu s kamarády ze třídy. „Kluci se hlásili, tak jsem to taky zkusil,“ popisuje začátek David Pospíšil.

„Na začátku nás bylo 210, pak vybrali 70 a po prvním roce nás zůstalo zhruba 30, do extraligy se z toho dostali pak časem dva nebo tři kluci,“ vysvětluje dále s tím, že zkrátka hokejistou se nemůže stát každý. Je to podle něj přísný sport, který stojí hodně obětí celou rodinu, už třeba jen kvůli ranním tréninkům nebo víkendovým zápasům. „Proto vždycky říkám, dbejte na to, aby se dítě dobře učilo. Může se stát, že něco nevyjde, že se něco nepovede, tak ať v životě umí i něco jiného než bruslit a mlátit hokejkou do puku,“ dodává.

David Pospíšil svou kariéru strávil kromě ročního zahraničního angažmá v Pardubicích a v Plzni. A právě to považuje za svůj největší úspěch – že byl stabilním členem každého týmu. K chybám, které udělal, je ale podle něj zbytečné se vracet. „Určitě jsem udělal spoustu věcí špatně. Kdybych věděl, že to jsou chyby, tak bych je pochopitelně nedělal. Ale člověk se pořád učí, i v dospělosti. Měl jsem třeba rozjednanou nabídku z Bostonu, tehdy jsem to troubil do světa, dneska už bych si to nechal pro sebe“ říká se sebereflexí David Pospíšil.

Pardubické zápasy nekomentuje

Komentování hokeje přišlo náhodou a především rychle. „Ve čtvrtek jsem se bavil s Martinem Hostákem v Hradci Králové, pochválil jsem ho, jak to dělá, protože on už komentoval, druhý den mi volal Robert Záruba a v sobotu jsem už seděl ve studiu,“ popisuje sled událostí v roce 2005. Na začátku měl podle svých slov velkou trému, časem se ale prý člověk „obrousí“, a dnes už je před kamerami jako doma.

V sezóně komentuje na 120 zápasů hokejové extraligy, kromě utkání Pardubic a Plzně. „Robert Záruba nás nenasazuje na kluby, ve kterých jsme hráli, je to kvůli fanouškům, protože jedni mají pocit, že těm klubům nadržujeme, druzí naopak, že jsme zaujatí. Tak to samozřejmě není, ale fanoušci to tak vnímají a já jim svým způsobem rozumím,“ vysvětluje Pospíšil. Na pardubickou extraligu ani sám nechodí, protože už si od hokeje potřebuje také odpočinout.

Operovaná kolena mu tenis ani fotbal hrát nedovolí, proto se ve svém volném čase věnuje už deset let golfu. Kromě toho podniká a je také už druhé volební období v obecním zastupitelstvu.

Spustit audio

Související