Pardubice jsou stále otřeseny úterní dopravní nehodou

15. srpen 2005
Pod kůži

Pardubice jsou stále otřeseny úterní dopravní nehodou, při které opilý řidič srazil v centru města na přechodu pro chodce šest lidí. Pachateli, 58 letému zámečníkovi Petru Peškovi, hrozí až deset let vězení. Objevily se také pochybnosti o tom, zda záchranáři na místě nehody nepodcenili situaci.

Martin Benda: Po střetu s opilým řidičem zůstalo na přechodu ležet šest zraněných. Na místo přijel jeden vůz rychlé záchranné služby s lékařem a tři převozové sanitky. Lékař Dalibor Kupka sdělil, že nejdříve začali ošetřovat těžce zraněnou starší ženu.

Dalibor Kupka: Snažili jsme se zajistit dýchací cesty, infuze, měli jsme dýchání u téhle pacientky a já jsem se věnoval ostatním. No, a když jsem viděl, že začínají nepřímou srdeční masáž u téhle té ženy v bezvědomí, to se dělá ve stádiu klinické smrti, tak jsem rozhodl, že sestra se má věnovat ostatním pacientkám, protože mi bylo jasné, že šance na přežité u téhle ženy je nulová, a bude potřebnější, když se oba se sestrou budeme věnovat těm pacientkám, které byly těžce zraněné a potřebovaly naši pomoc teď hned.

Martin Benda: Otázka je, jak je možné, že k takto závažné nehodě přijel jen jeden lékař.

Dalibor Kupka: My jsme přijeli na místo, kde jsme vůbec netušili, co se vlastně děje, řekli nám, že se jedná o dopravní nehodu na Palackého ulici, takže jsme čekali nějakou drobnou kolizi, pomačkané plechy a nějaké nepatrné zranění, oděrky, naražená záda nebo něco podobného, no a přijeli jsme do situace, která vypadala jak po nějakém teroristickém útoku.

Martin Benda: Policejní mluvčí Dana Dolanová reagovala na stížnost, že záchranáři neměli dost informací, následovně:

Dana Dolanová: Komunikace mezi policií a rychlou záchrannou službou je součástí prošetřování.

Martin Benda: Pak je tu další problém. Krajští záchranáři mají totiž jen dva vozy rychlé záchranné služby. Ty, podle doktora Dalibora Kupky, rozvážejí pacienty po celém kraji.

Dalibor Kupka: Tihleti pacienti se podrobí nějakému specializovanému výkonu, který v tom místě, odkud přijedou, se neprovádí, to oddělení, kde se ten výkon provede, je pošle hned zpátky, ale vyžadují přítomnost lékaře při transportu, to znamená, že v době, kdy jedna záchranka toho pacienta odváží, tak v Pardubicích zůstane jenom jedna posádka.

Martin Benda: A právě tato situace nastala i v úterý.

Dalibor Kupka: Druhá posádka vezla pacienta po výkonu s infarktem myokardu do Havlíčkova Brodu, takže zbyla vlastně jenom jedna posádka plus lékař z lékařské služby první pomoci. Je mi jasné, že na takovou událost máme být připraveni, a že je hodně špatné, když zrovna druhá posádka je někde úplně mimo, když by měla být na místě takové události.

Martin Benda: Krajský radní, zodpovědný za zdravotnictví, Josef Janeček, uznává, že sanitek by mohlo být víc. Problémem jsou peníze.

Josef Janeček: Nelze jednoduchým způsobem lékaře rychlé záchranné služby podezřívat z neprofesionality, protože to, co se stalo, samozřejmě byla mimořádná záležitost a vždycky je to volba mezi tím, jestli budeme mít tisíce vozů pro případ, kdy nám tady padnou najednou tři letadla, že jo. Je to neekonomické, a je to o tom, zda ten systém je dimenzován na dostatečnou úroveň nebo není, podle mě je dimenzován správně.

Martin Benda: Zasahující lékař Dalibor Kupka na přímou otázku, zda bylo na místě dostatek zdravotníků, odpověděl:

Dalibor Kupka: Určitě nebylo. Byli tam řidiči převozových sanitek, byli tam hasiči, kteří nám pomáhali, snažili se pomáhat ze všech sil, ale přece jenom, kdyby tam byli dva lékaři, bylo by to mnohem lepší a kdyby tam byly čtyři sestry, bylo by to úplně ideální, pak bychom pro tu paní, která pak zemřela, mohli udělat mnohem víc, i když musím opakovat, že teď, když vím, jaké měla zranění, tak by se stalo jedině to, že by ještě mohla přežít hodinu, možná dvě, ale víc určitě ne.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ben
Spustit audio

Více z pořadu