Papíroví favorité

14. srpen 2001

Mistrovství v atletice skončilo finálovými dramaty. Když Aki Parviainen prvním pokusem hodil oštěp za devadesát jeden metr, zatímco Jan Železný vstoupil do závodu hodem o deset metrů kratším, rázem bylo postaráno o velký nervák. Ten v této disciplíně netrval dlouho. Druhý Železného hod soutěž prakticky ukončil. Oštěp se zabodl dva metry a osmdesát centimetrů za bílou čarou označující devadesát metrů.

Nejbližší příležitost odpovědět na rekord mistrovství budou mít soupeři Železného za dva roky v Paříži. Jan Železný byl před závodem papírovým favoritem. Byl jím ale i poté, co Parviainen jeho rekord z kvalifikace překonal? Cena Železného vítězství spočívá v tom, že už favoritem nebyl. Papírovými favority byly i americké štafety. Když Marion Jonesová v první chvíli po prohrané stovce oznámila, že chce běžet kromě štafety na čtyřikrát sto metrů i štafetu na čtyřikrát čtyři sta, měla se toho předsevzetí držet. Na rozdíl od finišmenky Suzianne Reidové by jí třeba nevypadl z ruky kolík.

Poté co v poslední soutěži mistrovství, štafetě mužů na čtyřikrát sto metrů, vítězně proběhl cílem Tim Montgomery, kanadská televize ukázala dlouhý záběr, na kterém se objímá s Johnem Drumondem. Ten rozbíhal štafetu Američanů v kvalifikaci, heroicky doběhl svůj úsek s natrženým svalem, ale protože vyšlápl z dráhy, byl jeho tým původně diskvalifikován. Rozhodčí pak diskvalifikaci odvolali a atletický svět se ptá, zda to zranění smělo být polehčující okolností. Kdo by měl posoudit, zda lze připustit takovou výjimku z pravidel? Určitě Jan Železný. Zeptáme se ho. Drumond si nezkrátil dráhu a nikoho nezdržel. Zasluhuje obdiv, nikoli trest - tipuji verdikt Jana Železného.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.