Papež zamířil k Černé madoně

11. září 2006

Návrat do dětských let. Tak by se dal nazvat třetí den návštěvy papeže Benedikta XVI. v rodném Bavorsku. Hlava katolické církve strávila den v Altöttingu, kam malý Josef Ratzinger často mířil za symbolem tohoto poutního místa, Černou madonou.

Kdo od hlavy katolické církve očekával v den 5. výročí atentátů na věže Světového obchodního centra zmínku o této události, nedočkal se. Více než 50.000 věřících na Kapellplatzu v Altöttingu se ale za oběti útoků z 11. září a za světový mír pomodlilo.

V centru pozornosti papežova kázání byla Panna Marie, od které se katoličtí věřící podle Svatého otce mají učit pokoře a velkorysosti. Pasovský biskup Wilhelm Schraml pak připomněl význam mariánského poutního místa.

"Každý sem může přijít se svými radostmi, starostmi i utrpením a smí pocítit útěchu i laskavost Matky boží," řekl Schraml.

Papeže si dnes do Altöttingu přijelo poslechnout i mnoho mladých věřících. Lukas Onderka je přesvědčený o tom, že katolická církev má i této generaci co říct.

"Myslím, že církev je v tomto směru na dobré cestě, i díky zesnulému papeži. Nový papež s námi mladými taky navázal kontakt. Hledáme tak lépe cestu k samotné církvi i k jistým hodnotám," zhodnotil Onderka.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio