Papež František: Mexiko požírá drogová rakovina

19. únor 2016

Papež František navštívil vůbec poprvé jako hlava římskokatolické církve Mexiko. Na jeho kázání v Ecatepecu přišlo 300 000 lidí. Řeč ve městě proslulém obchodem s drogami věnoval právě tomuto problému. A vyzval tamní zástupce římskokatolické církve, aby se víc zasadili o zlepšení životních podmínek obyvatel.

Kázání Frantiska v Ecatepecu bylo nejmasovější událost papežovy návštěvy v Mexiku. Svatý otec mluvil pod širým nebem. Tisíce lidí v podstatě obklopovaly kolonu s papežem už při jeho cestě na místo nedělní mše. František je v Mexiku poprvé. Také proto ho tamní obyvatelé vítali s velkým nadšením.

Ecatepec je jedním z nejchudších předměstí Mexika,ve kterém žije zhruba milion 600 tisíc lidí. Panuje tam rozsáhlý obchod s drogami, jsou tam časté únosy, násilnosti a vůbec boje mezi gangy. Drogové dealery nazval František obchodníky se smrtí a celý drogový byznys rakovinou, která požírá mexickou společnost.


Teď v sobě máme skutečně naději a jsme nadšení z toho, že papež přijíždí. Myslím, že by mohl do Mexika přinést novou chuť a inspiraci, což je v podstatě smutné. Procházíme nejenom společenskou, ekonomickou ale také bezpečnostní krizí. A proto doufám, že papežova návštěva v nás nepochybně vzbudí novou naději. (jedna z účastnic kázání papeže Františka v Ecatepecu)

Papež vyzval tamní konglomeraci, aby dělala trochu víc než zaujímala kritický postoj. Kvůli velké chudobě špatné ekonomice nebo vysoké nezaměstnanosti. "Měla by tu být země, ve které jsou muži, ženy a děti, kteří nemusí plakat, kteří neumírají pod rukama obchodníku se smrtí. Kde není potřeba emigrovat, abyste našli své sny,“ kázal František.

František zdůraznil také rozsáhlou korupci, která podle něj ve prospěch několika mála vyvolených přináší zoufalstvím milionům lidí.

Papež podobně jako při předchozích cestách cílil svá kázání na nižší sociální vrstvy obyvatelstva. Místa se špatnou životní úrovní si z mnoha důvodů vybírá záměrně. Snaží se o to celé tři roky, kdy stojí v čele římskokatolické církve. Během cesty v Mexiku proto mimo jiné navštíví několik domovů pro seniory, nemocnic nebo chudých domorodých oblastí.

V pondělí zavítá do vůbec nejchudšího mexického státu Chiapasu. Tam povede mši pro domorodé obyvatelstvo a hlavně vyhlásí dekret, který nově umožní sloužit mši v domorodých jazycích. V poslední den návštěvy, tedy ve středu, bude sloužit mši ve městě Ciudad Juárez na hranicích se Spojenými státy. U té se očekává, že ji bude sledovat až 50 tisíc lidí lidí na druhé straně hranice v El Pasu.

autoři: Ondřej Nováček , pan
Spustit audio