Pandemie ukázala, jak jsou sestry nepostradatelné, je přesvědčená prezidentka České asociace sester

17. červen 2020

Jako všechny nezvyklé situace nás v mnohém obohatila. Tak hodnotí v Blízkých setkáních nedávnou pandemii koronaviru Martina Šochmanová.

„Pandemie přinesla celou řadu nových zkušeností. A jsem ráda, že jsme to zvládli, jak jsme to zvládli. Upozornila nás na celou řadu nedostatků. Možná budeme příště lépe připraveni. I když doufáme, že žádné příště v této podobě nebude,“ konstatuje.

„Situace pro nás byla velmi těžká, protože jsme se na ni nemohli připravit. Najednou přišla, byla tady s námi a my jsme s ní museli pracovat,“ hodnotí uplynulé měsíce prezidentka České asociace sester.

„Ukázalo se, jak jsou sestry nepostradatelné a v mnohých případech nenahraditelné. Pracovat v těch ochranných prostředcích není jednoduché. Věřím tomu, že si to laická veřejnost uvědomila,“ ujistila Adélu Gondíkovou.

Mají sestry víc peněz?

Jak jsou na tom zdravotní sestry finančně? „Ideální to není. Ale v posledních letech se to výrazně zlepšuje. Věřím, že tenhle trend nám zůstane a že sestry budou dobře ohodnoceny. Ale momentálně je to jeden z faktorů, proč máme nedostatek sester.“

Martina Šochmanová podotýká, že v soukromém sektoru to bývá paradoxně mnohdy horší. „Máme rozdíly mezi platem a mzdou a ta mzda je mnohdy výrazně horší.“

Je dost adeptek na sestru? Jak prožívají hospitalizaci samotné sestry? Co je v současnosti nejvíc trápí? Přichází k nám sestry ze zahraničí? Je to jedna z cest jak doplnit personál?

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související