Palestinci kritizují Zemanův návrh přesunout českou ambasádu v Izraeli

4. říjen 2013

Návrh prezidenta Miloše Zemana přesunout českou ambasádu z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma ničí podle Palestinců mírový proces. Proti Zemanovým slovům se důrazně ohradil vysoký představitel palestinské samosprávy Saíb Irikát, který požaduje jednání Ligy arabských států. O přesunu českého velvyslanectví mluvil prezident na Dnech pro Izrael, které se konaly v pondělí v Hradci Králové.

„Já osobně bych si docela přál, kdyby Česká republika přenesla svoji ambasádu do Jeruzaléma,“ řekl Zeman. Ministerstvo zahraničí s přesunem velvyslanectví zatím nepočítá. „Nepodnikáme žádné konkrétní kroky, které by vedly k tomu, že by měl být takový přesun učiněn,“ uvedl mluvčí úřadu David Frous.

Prezident ale v Hradci Králové řekl, že je jeho návrh naprosto seriózní a představí ho budoucí vládě. „Protože respektuji, že budou předčasné volby, tak si počkám a svým neodolatelným osobním kouzlem se pokusím budoucího premiéra a budoucího ministra zahraničí přesvědčit, aby uvažovali o této myšlence," prohlásil.

"Je to jeden z kontroverzních výroků prezidenta Zemana, který v posledních dnech padl. Ale tato věc je klíčová a hodně jim vadí. Nejde jen o pocit, je to skutečně otázka mezinárodního práva,“ říká odborník na Blízký Východ Břetislav Tureček.

Od roku 1967, kdy Izrael zahájil okupaci východního Jeruzaléma, se z města stáhly všechny ambasády světa. Dnes tam není ani jedna, dokonce ani americká, přestože Spojené státy jinak prakticky ve všem stojí na straně Izraele.

„Pokud se za této situace představitel České republiky takto výrazně postaví proti zájmům Palestinců, přestože ve stejné době říká, že jde o férové vyřešení mírového procesu, pak je to pochopitelně pro Palestince pádný argument, proč vystupovat proti České republice,“ tvrdí Tureček.

Poukazuje také na to, že to není jediný prezidentův výrok, který Palestincům vadí. Miloš Zeman se například také v izraelském tisku vyslovil pro to, aby izraelsko-palestinský konflikt byl řešen i tak, že by se palestinští uprchlíci nevrátili do svých domovů na palestinská území, do budoucího palestinského státu, ale místo toho by byli usazeni na Arabském poloostrově.

Přesun ambasády by ovlivnil vztahy s LAS

To vadí nejen Palestincům, ale podle reakcí i řadě dalších arabských států. Pokud by navíc skutečně došlo k přesunu ambasády, mělo by to s největší pravděpodobností velký dopad na vztahy Česka s arabskými zeměmi.

„Existuje závazné stanovisko Ligy arabských států z roku 1980, které říká, že pokud nějaká země uzná Jeruzalém za hlavní město Izraele nebo usadí v Jeruzalémě svoji ambasádu, tak všechny arabské státy přeruší diplomatické styky s touto zemí,“ upozorňuje Tureček a dodává:

„To už pak není jen otázka diplomacie a mezinárodních vztahů, ale také obchodní. Sice dnes všichni mluví o dobrých vztazích s Izraelem, ale o dost větší obchodní vztahy má Česko s arabskými státy.“

Premiér v demisi Jiří Rusnok připustil, že Zemanova slova o možném přestěhování české ambasády do Jeruzaléma mohou poškodit vztahy s arabskými zeměmi. Zároveň ale dodal, že dopad prezidentova výroku je přeceňován:

„Určitě to může zkomplikovat některé záležitosti, ale zase bych to nepřeceňoval. Mně se nechce věřit, že by se Liga arabských států neměla čím zabývat, než takovýmito výroky,“ řekl.

Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře, tvrdí, že Zemanova slova byla vytržena z kontextu, a proto na ně Saíb Irikát, člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny, reaguje tak ostře.

„Já myslím, že reaguje spíš na zprávy médií než na skutečný názor prezidenta Zemana. Celý jeho návrh vychází z toho, že Česká republika by se mohla do Jeruzaléma přestěhovat teprve po závěru jednání. Nyní nedochází vůbec k žádné změně české pozice ani české zahraniční politiky,“ tvrdí Kmoníček a pokračuje:

„Vyjádřil tím svůj názor, že doufá, že až dojde k uzavření mírové dohody mezi Palestinci a Izraelci, tak Česko teprve poté bude mít ambasádu v Jeruzalémě, stejně jako se dá předpokládat, že bude-li hlavním městem Palestiny východní Jeruzalém, právě tam bude mít Česko svou ambasádu pro Palestinu.“

Jeruzalém - staré město se zlatou kopulí Skalního chrámu

Analytička Pražského institutu bezpečnostních studií Irena Kalhousová nepovažuje Irikátovo prohlášení za tak zásadní.

„Česko už má mezi Palestinci pověst země, která je více proizraelská. Nicméně prezidentova cesta bude tím pádem bedlivě sledována a Palestinci budou citlivě reagovat na každé jeho prohlášení,“ myslí si.

Tvrzení, že jeden návrh českého prezidenta na přesun ambasády může narušit mírový proces, je podle ní přehnané:

„Nelze přeceňovat pozici České republiky, mírový proces padá a stojí nikoli s pozicí České republiky, ale s pozicí Palestinců a Izraele. Je to spíš snaha upozornit, že Palestinci toto berou vážně, i když se jedná o něco symbolického, jako je přesun ambasády.“

Také blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček potvrzuje, že zas tak velký zájem Zemanovy výrok mezi Palestinci nevyvolaly. "Česko pro ně není zas tak důležité. Zpráva se objevila jen na několika méně významných palestinských serverech. Irikát už není úplně hvězdou palestinské politiky, z jeho úst ta stížnost nemá již takovou váhu, jako by měla třeba od palestinského prezidenta,“ informuje Macháček.

autoři: vlk , mac , Břetislav Tureček , sit , kko , Jana Lejpová
Spustit audio